Strany počítají miliony, které pošlou do voleb

Sčítání volebních lístků

Sčítání volebních lístků Zdroj: ctk

Politické strany počítají, kolik investují do kampaní před nadcházejícími podzimními komunálními a senátními volbami. Částky u těch větších půjdou do desítek milionů korun. Menší spoléhají na fundraising, sponzory i zapojení kandidátů. Je zřejmé, že se bude šetřit.

ČSSD má v plánu do voleb poslat 60 milionů korun, z toho by 25 milionů mělo putovat na kampaň do Senátu. Strana šetří, celkem je částka o 18 milionů nižší než v posledních komunálních a senátních volbách. Strana před čtyřmi lety investovala do komunálních voleb 49 milionů a do senátních 37 milionů korun. Teď prý ještě ohledně finacování podle mluvčí Evy Gregorové strana ladí detaily.

KDU-ČSL plánuje do kampaně před komunálními volbami vložit okolo 20 milionů. Přesnou částku ale nejde podle mluvčího strany Václava Pláteníka odhadnout, protože kampaně mají na starosti jednotlivé organizace. „My se snažíme podporovat všechny regiony rovnoměrně,“ sdělil Pláteník. Stejně tak nevyčíslil, kolik stály stranu poslední komunální volby, bylo to podle něj na zodpovědnosti jednotlivých organizací.

Volební štáb ODS ještě o podobě kampaně před podzimními komunálními volbami nerozhodl, a to se týká podle mluvčí strany Jany Havelkové i rozpočtu. Podobně je na tom i hnutí ANO, které také ještě částku na kampaně nestanovilo. „Zatím pracujeme na kandidátkách,“ sdělila mluvčí Lucie Kubovičová.

Kandidáti Úsvitu přihodí ze svého

Hnutí Úsvit chce do kampaně před letošními komunálními volbami investovat podle Tomia Okamury částku do sedmi milionů korun.

Některé své kandidáty do Senátu navíc podpoří řádově statisíci korun. Do Senátu ale nebude stavět kandidáty ve všech 27 obvodech, kde se letos volí, bude jich mít nejvýš deset, sdělil Okamura ČTK. Někteří kandidáti v komunálních volbách podle něj budou také sami přispívat na volební kampaň, a to prostřednictvím darovacích smluv na účet hnutí.

Svobodní do komunálních a senátních voleb počítají s částkou 5,5 milionu korun. Z centrálního rozpočtu strany podle mluvčí Kateřiny Kašparovské poputuje půl milionu korun a jednotlivé kraje si připravily zhruba pět milionů korun. „Je zcela v kompetenci krajů, jak prostředky rozdělí,“ sdělila Kašparovská. Upozornila, že jde ale zatím o přibližný odhad.

V roce 2010, kdy strana neměla podle mluvčí ještě tolik prostředků, si museli straničtí kandidáti hradit kampaně ze svého a ze sponzorských darů. V současnosti už strana disponuje členskými příspěvky, sponzorskými dary i penězi z předchozích voleb.

Zelení se spoléhají na fundraising

Zelení podpoří regiony v komunálních volbách dvěma miliony korun, z nichž 800 tisíc korun strana podle mluvčího Jendy Žáčka rozdělí paušálně podle počtu kandidátů a 1,2 milionu korun v rámci interního grantového řízení na podporu veřejné činnosti strany v regionech. „I tak ale nejde o celkový rozpočet všech kampaní, podobně jako při jiných volbách pracujeme na celostátní i regionální úrovni s fundraisingem a počítáme jeho prostřednictvím s navýšením příjmů díky našim příznivcům a podporovatelům,“ dodal Žáček.

Na pražské volby se připravuje se svou stranou Demokraté Jana Kasla i architekt a bývalý primátor Jan Kasl, který měl původně stát v čele pražské kandidátky ANO. Do kampaně chce vložit šest milionů korun. Uvedl, že finance získá od sponzorů a kandidátů své strany.