Strany se připravují na drahou kampaň. Část peněz si mohou vydělat samy

Kampaň ODS ke komunálním volbám 2018.

Kampaň ODS ke komunálním volbám 2018. Zdroj: Profimedia.cz

Provoz vrcholové politické strany vyjde leckdy i na několik set milionů korun. Drtivou většinou přispěje stát, ale část si některé strany umí vydělat i samy.

Příspěvky od státu, dary a členské příspěvky tvoří většinu příjmů politických stran. Na drahé volební kampaně do zastupitelstev a Senátu, které brzy začnou v plné síle, budou strany potřebovat desítky milionů – a ne všechny na to mají.

Zadlužená centrála ČSSD, která kvůli špatným volebním výsledkům získala loni o dost méně státních příspěvků, chce například vydat na volby jen deset milionů korun a vyzývá regiony, aby si zdroje na kampaň našly samy. Ty zřejmě sáhnou především po darech, další peníze si ale mohou opatřit i samy.

Zákon zakazuje samotným stranám podnikat, dovoluje jim ale vlastnit obchodní společnosti a získávat z nich příjmy. To však žádná ze sněmovních stran nedělá. Místo toho například pořádají kulturní akce. „Máme příjmy z dobrovolného vstupného na pirátské akce, jako jsou VyOsení nebo PirateCon, kterých je několik za rok,“ uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková s tím, že utržené peníze strana darovala na dobročinné účely.

„Za kulturní akce byl loňském roce příjem 63 tisíc korun,“ říká za TOP 09 mluvčí Lenka Brandtová. Některé strany také prodávají propagační materiály či mají další výdělečné činnosti, ale obecně se jedná v porovnání s celkovými příjmy o drobné.

Výrazně více si vydělají strany, které vlastní nemovitosti. ČSSD, ODS, komunisté a lidovci si pronájmy svých prostor restauracím a obchodům přijdou ročně i na dvacet milionů.

Podstatnou část vlastních příjmů také členské příspěvky, na kterých strany vyberou i miliony ročně, především když se mají konat volby. „Je běžné, že členové, kteří kandidují ve všech druzích voleb, se podílejí na nákladech za volební kampaň,“ říká Pavel Šaradín, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci a současný poradce místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Právě ČSSD vybrala loni od svých členů 16 milionů, více získali od straníků jen komunisté. Drtivá většina peněz nicméně pochází od státu, který přispívá stranám na fungování a volby.

Nejvíce na nadcházející komunální a senátní volby chce dát hnutí ANO. Protože ve volbách do zastupitelstev není stanoven strop, mohou se náklady vyšplhat i na 150 milionů korun, plánuje hnutí. Jako jediné přitom nepořádá žádné výdělečné akce a nevlastní nemovitosti. Strana ale bohatě využívá služeb firem spřízněných s jejím předsedou Andrejem Babišem. Ten dokonce svému hnutí poskytl bezúročnou několika set tisícovou půjčku. Úvěry u bank má také ČSSD nebo ODS.

Hospodaření sněmovních stran za rok 2017
ANO

Příjmy celkem: 301 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 0
Hospodářský výsledek: v zisku 143 mil.
Většina příjmů ANO pochází ze státních dotací, kterých dostala díky volebním úspěchům nejvíce ze všech stran. Z nájmů či pořádání akcí nemá nic.

ČSSD

Příjmy celkem: 322 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 21 mil.
Hospodářský výsledek: ve ztrátě 39,8 mil.
Kromě dotací a vysokých členských příspěvků strana vydělává i pronájmem prostor ve svých nemovitostech, za které loni utržila přes dvacet milionů korun.

ODS

Příjmy celkem: 275 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 9 mil.
Hospodářský výsledek: v zisku 22 mil.
ODS získala na darech nejvíc peněz ze všech stran, dárci přispěli 48 miliony. Strana rovněž pronajímá své budovy, na nájemném vybrala přes osm milionů korun.

KDU-ČSL

Příjmy celkem: 134 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 19 mil.
Hospodářský výsledek: v zisku 19 mil.
Strana těží nejen z dotací, ale i z pronájmů nemovitostí, kde strana vybrala 19 milionů korun.

Piráti

Příjmy celkem: 69 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 128 166
Hospodářský výsledek: v zisku 49 mil.
Piráti hospodaří ze všech stran nejúsporněji. Oproti roku 2016, kdy ještě nebyli ve sněmovně, zvýšili své příjmy více než dvacetinásobně.

KSČM

Příjmy celkem: 158 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 25 mil.
Hospodářský výsledek: v zisku 23 mil.
Komunisté vlastní zdaleka nejvíce nemovitostí ze všech sněmovních stran, část budov pronajímá restauracím a dalším podnikům, od kterých vybrala na nájemném 24,8 milionů korun.

SPD

Příjmy celkem: 74 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 210 595
Hospodářský výsledek: v zisku 38 mil.
Hnutí SPD podobně jako Piráti získalo po sněmovních volbách vysoké státní příspěvky, strana obecně hospodaří spíše úsporněji.

TOP 09

Příjmy celkem: 94 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 111 100
Hospodářský výsledek: ve ztrátě 24 mil.
Stranu loni vysílily především loňské sněmovní volby, po kterých skončila jako jedna z nejslabších stran a dostává o to méně státních dotací.

STAN

Příjmy celkem: 69 mil.
Příjmy z vlastní činnosti*: 813 105
Hospodářský výsledek: ve ztrátě 15 000
Mezi vysoké příjmy z vlastní činnosti Starostové řadí i různé příspěvky, které nespadají svým charakterem mezi dary. Dále jde o prodej propagačních předmětů a ostatní výnosy.

*Spadají sem pronájmy nemovitostí vlastněných stranami a výdělky z pořádání akci a prodejů zboží. Nepočítají se sem státní příspěvky, dary a členské příspěvky.
Pramen: výroční zprávy za rok 2017 jednotlivých stran