Stropnický: Česko by mohlo až zdvojnásobit počty vojáků na unijní misi v Mali

Výcviková mise v Mali

Výcviková mise v Mali Zdroj: ctk/ap

Česká republika by mohla zvýšit počet svých vojáků v misi Evropské unie v africkém Mali o desítky lidí, tedy asi až na dvojnásobek současného počtu. Uvedl to ministr obrany Martin Stropnický. Na okraj neformální schůzky se svými kolegy z dalších zemí Evropské unie se také zmínil o možnosti případného českého příspěvku do unijní operace ve Středoafrické republice.

Celkem 39 českých vojáků v současnosti odpovídá především za ochranu velitelství malijské výcvikové mise Evropské unie (EUTM). Na severu země bude brzy v rámci mise OSN působit dalších 25 příslušníků 601. skupiny českých speciálních sil, část z nich už do Afriky odjela. Státy EU po teroristických útocích v Paříži loni v listopadu slíbily Francii pomoc a podporu všemi prostředky. Poprvé byl v této souvislosti aktivován příslušný článek evropské smlouvy.

Francie, která se dlouhodobě v Africe vojensky angažuje, nyní podle Stropnického své požadavky konkretizuje. Její ministr obrany Jean-Yves Le Drian kolegům z unie poděkoval za rychlou reakci na francouzskou žádost. Po pařížských útocích dala francouzská strana najevo uvolnit si prostředky k většímu nasazení v boji proti teroristickému Islámskému státu (IS).

My jsme se od samého začátku hlásili k tomu, že bychom byli v Mali schopni pomoci více

Mezi necelými 600 vojáků působících pod vlajkou EU v Mali jsou zástupci 25 evropských států, účast mnohých je však v zásadě symbolická. V operaci jsou zástupci 22 členských států unie, přispěly také Srbsko, Černá hora a Albánie.

„My jsme se od samého začátku hlásili k tomu, že bychom byli v Mali schopni pomoci více,“ řekl Stropnický, který české vojáky v této zemi nedávno navštívil. Česká pomoc je tam podle něj potřebná a Praha je proto připravena uvažovat až o zdvojnásobení stávajícího počtu vojáků v misi EU. Ministr přitom do budoucna nevyloučil ani vyšší český příspěvek do operace, kterou v zemi organizuje OSN.

„V rovině hypotézy“ jsou pak podle Stropnického úvahy o možném budoucím českém zapojení do operace Evropské unie ve Středoafrické republice. Je podle něj například otázka, zda by čeští vojáci měli působit v obou afrických státech. Podle ministra jsou evropské vojenské operace v oblasti „faktorem prevence“. „Pořád se mluví o tom, že věci se mají hasit ještě, než vypukne požár. To je přesně tamní situace,“ míní Stropnický.