Stropnický: Ukrajinu můžeme podpořit třeba ve vojenské odbornosti

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Česko by mohlo v budoucnu podpořit Ukrajinu třeba v oblasti vojenské odbornosti, expertizy nebo tréninku. Uvedl to ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Připomněl, že s Ukrajinci již v Kyjevě spolupracuje armádní logistik a Česko do země poslalo také třeba oblečení nebo přikrývky pro vojáky. Stropnický zároveň řekl, že nedávné minské dohody o příměří na východě Ukrajiny nenaplňují očekávání, která do nich byla vložena.

„My jsme už na Ukrajině přítomni pomocí. Pomocí, která se projevila především z hlediska téměř humanitárního rozměru,“ řekl Stropnický. Armáda již na Ukrajinu poslala třeba nepotřebnou výstroj. Česko podle něj zároveň posílilo vojenskou kancelář v Kyjevě o špičkového logistika.

„Takže v té oblasti logistiky, kde máme, myslím, co Ukrajincům předat jako zkušenost nebo kapacitu, tak tam ta spolupráce probíhá,“ poznamenal ministr. „Myslím, že by se v budoucnu mohlo jednat právě o posílení tohoto segmentu, v otázce expertizy, vojenské odbornosti a tréninku,“ dodal ministr.

Myslím, že by se v budoucnu mohlo jednat o posílení v otázce expertizy, vojenské odbornosti a tréninku


Polsko podle polského ministra obrany Tomasze Siemoniaka, který se dnes v Praze se Stropnickým setkal, již několik měsíců pracuje na tom, aby vypracovalo program školení ukrajinských vojáků. O vyslání instruktorů chce země rozhodnout poté, co bude projekt hotový. Ve středu Poláci oznámili, že zvažují vyslání několika desítek instruktorů na Ukrajinu. Podobné plány má třeba i Velká Británie.

Otázka situace na Ukrajině byla jedním z hlavních bodů, o kterých se dnes ministři bavili. Jednali také třeba o takzvaném Islámském státu, o financování české a polské armády nebo o blížícím se předsednictví České republiky visegrádské čtyřce. Po Česku spolek povede Polsko.

Oba politici vyzdvihli dobré vzájemné vztahy. Podle Siemoniaka Polsko vidí v ČR svého nejbližšího spojence v regionu. „Naše dva státy považujeme za lokomotivu, která táhne visegrádskou skupinu,“ poznamenal. I podle Stropnického je Polsko jedním z nejdůležitějších spojenců v NATO a Evropské unii.

Siemoniak zároveň vyjádřil soustrast v souvislosti s vražednou střelbou v Uherském Brodě. „Velice to všichni v Polsku prožíváme,“ poznamenal.