Stropnický vypíše na nové vojenské radary tendr

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

Konsorcium českých a slovenských firem, které nabízí armádám obou zemí nové radary za stamiliony korun, se bude muset utkat se zahraniční konkurencí ve výběrovém řízení. Tedy minimálně v tuzemsku, Slovensko o způsobu dodavatele zatím nerozhodlo. S možností, že by se české ministerstvo obrany obrátilo přímo na toto uskupení, se už podle šéfa rezortu Martina Stropnického nepočítá.

Nepůjde se ani cestou preferovanou předchozím vedením úřadu, které plánovalo koupit radary od polské zbrojovky Bumar na základě mezivládní dohody mezi Prahou a Varšavou.

„V zásadě jsou dvě možné cesty. Buď otevřené, anebo zúžené výběrové řízení, v němž bychom oslovili několik uchazečů. Domácí firmy musí mít stejnou startovací čáru jako zahraniční,“ řekl deníku E15 Stropnický. Na druhé straně ministr neskrývá, že je spolupráci se Slovenskem nakloněn.

Ostatně by to bylo poprvé od rozpadu bývalé federace, kdy by se podobný průmyslový projekt v oblasti obrany, po němž politici obou zemí už řadu let volají, uskutečnil. „Určitě bych to přivítal i proto, že společné armádní nákupy jsou jednou z cest, jak ušetřit. Nemohu ale dopředu říkat, zda dostane přednost ten či onen výrobek,“ poznamenal ministr.

Ministr Stropnický uvedl, že bude o radarech jednat se svým slovenským protějškem Martinem Glváčem (Smer). Schůzka se má uskutečnit v první polovině dubna a do konce měsíce padne rozhodnutí, jak bude české ministerstvo postupovat.

Vyspělejší česko-slovenské radary

Pardubické firmy Retia a Eldis, kopřivnická Tatra Trucks a slovenské EVPÚ a VOP Slovakia ujišťují, že nabízené zařízení RL-3DM ReUNION nebude dražší než polské TRS-15, jehož cena činí 325 milionů korun. Podle šéfa Retie Petra Nováka je navíc řešení českých a slovenských firem nejméně o generaci vyspělejší. Například v něm nejsou elektronky, ale polovodiče.

Konsorcium vyvíjí radar na vlastní náklady a slibuje bankovní záruky, pokud by požadovaná kritéria nesplňoval. Prototyp má být hotov do konce roku 2016.

Ještě nedávno rezort uváděl, že do nákupu pěti radarů v příštích třech až čtyřech letech vloží 1,3 miliardy korun. Teď odhad zvýšil na 1,5 až 1,7 miliardy. Slovenská armáda chystá nákup čtyř zařízení 3D typu MADR.