Studená sprcha: česká ekonomika znovu padá

Průmyslová výroba dál klesá

Průmyslová výroba dál klesá Zdroj: ctk

Česká ekonomika se po krátkém růstu zase propadá, hrubý domácí produkt klesl o 0,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) ve svém předběžném odhadu. Meziročně jde hospodářství dolů podle předběžného odhadu o 1,6 procenta. Jde o překvapení, analytici očekávali pokračování oživení, současné výsledky jsou podle nich studená sprcha. Stojí za nimi například slabé investice a nižší počet pracovních dní.

„Českou ekonomiku stále táhnou dolů slabé investice omezované veřejným sektorem i soukromými firmami. Ostatně v tomto směru se jejich trend bohužel nemění,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomice podle něj nepomáhá ani spotřeba domácností ovlivněná stále ještě nepříznivým vývojem jejich finanční situace. „Dokud nerostou reálné příjmy a panuje strach o práci, trvalejší poptávka se bude jen těžko vracet,“ dodal Dufek. Negativní vliv měl podle něj tentokrát i zahraniční obchod, na který jsme si zvykli jako na motor českého hospodářství. Přesto byl tentokrát jeho vliv negativní v důsledku rychlejšího nárůstu dovozu.

„Naopak podle očekávání nepřekvapilo, že ekonomice stále pomáhá především zpracovatelský průmysl, zatímco zbytek ekonomiky stále ještě oživení nepociťuje. Automobilový průmysl se tak díky oživení trhu a rychlým inovacím opět vrací do formy a táhne nahoru výsledky průmyslu i exportu,“ podotkl.

ČSÚ: Málo se investuje

Měsíční údaje jako průmyslová výroba, maloobchodní tržby a některé služby nebo indexy nákupních manažerů vykazovaly podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky ve třetím čtvrtletí trendové zlepšení a prudký propad HDP ve třetím čtvrtletí je proto silně negativním překvapením.

„ČSÚ z hlediska struktury uvádí jako příčinu poklesu nízkou investiční činnost, což je negativní a dále pak rychlejší růst dovozů, což by až takové vrásky nedělalo, neb importy znamenají vyšší spotřebu či investice,“ sdělil Brožka. Ze své nejdelší recese se česká ekonomika dostala v předchozím, druhém čtvrtletí.

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) | Novak Tomas/EuroDovoz do země podle statistiků vzrostl (Zdroj Euro)

Nabídková strana ekonomiky se podle statistiků vyvíjela rozdílně. Meziročně i mezičtvrtletně poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty zejména v odvětvích energetiky, stavebnictví, obchodu, dopravy a zemědělství. Naopak pozitivní byl příspěvek zpracovatelského průmyslu a v jeho rámci zejména výroby dopravních prostředků.

ČSÚ informoval, že na rozdílný vývoj sezónně očištěného a neočištěného HDP měl významný vliv nestejný počet pracovních dní, jichž bylo v uplynulém čtvrtletí o tři víc než loni. Bez započtení tohoto vlivu by meziroční pokles HDP byl pouze 0,7 procenta a v porovnání s druhým čtvrtletím by HDP naopak o 0,4 procenta vzrostl.

Jak odhaduje vývoj HDP ministerstvo financí:

Vývoj HDP České republiky, predikce MFVývoj HDP České republiky, predikce MF | Ministerstvo financi

Na chybějící státní svátky, které připadly v létě na pracovní dny, česká ekonomika doplatila i podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška. „Paradoxem bleskového odhadu HDP za třetí kvartál je také informace o meziročním poklesu přidané hodnoty v zemědělství, když je známou skutečností, že úroda byla v Česku nejlepší za moho let. Pokud nedojde v přidané hodnotě za zemedělství ve třetím kvartálu k revizi, ponechává dobrá úroda potenciál k ovlivnění HDP směrem nahoru v dalších kvartálech,“ poznamenal.

Dnešní údaje podle něj obrázek ohledně postupného oživování české ekonomiky nemění. Celoroční propad HDP dosáhne zhruba jedno procento, čtvrtý kvartál bude podle Sobíška mezikvartálně výrazně v plusu.

Česko versus Slovensko

Analytik Home Credit Michal Kozub srovnal výsledky České republiky se Slovenskem, které meziročně rostlo o 0,7 procenta a 0,2 procenta mezikvartálně. „Slovensko ukázalo, že v současnosti má ekonomiku v mnohem lepší kondici a nakročeno k dalšímu růstu,“ uvedl Kozub.

České konomice by nyní podle něj prospěla hlavně důvěra podnikatelů a investorů obecně, aby se nebáli realizovat nové investice. „Řada firem má stále připravené investiční záměry z roku 2008, před vypuknutím krize. Nyní je přehodnocuje, aby zvýšila jejich návratnost, přesto stále zůstávají na papíře,“ konstatoval.

Dodal, že konečná spotřeba, která se týká hlavně domácností, už přestává být brzdou ekonomiky. Spotřebitelé získávají na sebedůvěře a to se projevuje i na tržbách v maloobchodě, které mají rostoucí trend. „To by mohlo pomoct zvrátit negativní trend a dát i důvěru průmyslu,“ míní Kozub.

Dolů jde i Německo

Třetí čtvrtletí nepřálo ani ekonomickému tahounu Evropy, Německu. Hrubý domácí produkt Německa ve třetím čtvrtletí stoupl proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta. Tempo jeho růstu tak zpomalilo z 0,7 procenta v předchozím kvartálu. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Za růstem ekonomiky stála zejména domácí poptávka, zahraniční obchod naopak hospodářský růst zbrzdil.

„Pozitivní impulzy ve třetím čtvrtletí přicházely výhradně z Německa,“ uvedl úřad. Poukázal například na růst výdajů domácností i státu a na vyšší investice do zařízení a výstavby. Dynamika exportu, který je tradičním motorem německé ekonomiky, však byla podle úřadu nízká.