Švýcaři na MUS upozorňovali pět let. Česko je ignorovalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sokolovska uhelna

Už v roce 2006 neúspěšně upozorňovaly švýcarské úřady Českou republiku na kauzu podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Švýcaři marně žádali české úřady o spolupráci celkem sedmkrát. Informace vyplývá z rozsudku, kterým švýcarský soud zamítl žádost ČR o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS.

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že české úřady budily dojem naprosté neochoty, dožadovaly se informací, které už dostaly, nebo švýcarské zástupce posílaly z úřadu na úřad. „Na švýcarské poměry je tento dokument nezvykle ostrý,“ řekl novinář švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung Markus Häfliger, který dokument poskytl serveru Česká pozice.

Již v říjnu 2006 poslalo švýcarské ministerstvo spravedlnosti do ČR žádost o mezinárodní právní spolupráci. Důvodem bylo podezření, že v letech 1997 a 1998 odcizili úředníci MUS převodem přes několik společností aktiva MUS za účelem ovládnutí firmy v privatizaci. Tehdejší vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) však prý nereagovala.

V červnu 2010 požádala švýcarská prokuratura české úřady o vyjádření, zda se chtějí zúčastnit trestního řízení, a po dvou měsících žádost zopakovala. Když neobdržela žádnou odpověď, obrátil se v roce 2011 švýcarský velvyslanec André Regli na tehdejšího českého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a následně na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ovšem opět bez úspěchu, píše Česká pozice.

Kvůli průtahům v kauze MUS prověřuje česká protikorupční policie postup odpovědných lidí pro podezření z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Exministr Pospíšil podal v souvislosti s průtahy kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a další pracovníky zastupitelství. Později ale Pospíšil a jeho nástupce Pavel Blažek (ODS) některé kárné žaloby stáhli kvůli souběžně vedenému trestnímu řízení.

Pro podezření z machinací v kauze MUS obžalovali Švýcaři loni sedm bývalých manažerů MUS a Appian Group, šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarsko chce podle Neue Zürcher Zeitung zabavit 660 milionů švýcarských franků (14 miliard korun) pocházejících z podezřelé privatizace MUS.

V ČR byla šestice manažerů MUS obviněna ze zneužití informace a postavení v obchodním styku a nově podle deníku Dnes i z podvodu. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Policie podezírá manažery, že z MUS vyvedli přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.