Švýcarský soud odmítl přijmout písemná prohlášení obžalovaných manažerů MUS

Antonín Koláček

Antonín Koláček Zdroj: ctk

Soudci ve švýcarské Bellinzoně dnes odmítli přijmout písemná prohlášení, ve kterých tři obžalovaní bývalí manažeři a majitelé Mostecké uhelné společnosti (MUS) vysvětlovali své působení v celé kauze. Soud to zdůvodnil tím, že obžalovaní měli možnost vypovídat, ale nevyužili ji. Po tomto rozhodnutí začal odpoledne výslech svědků.

V pondělí soudce sloučil dvě větve procesu, které vznikly proto, že na úvod líčení v květnu se dostavila jen polovina předvolaných. V nezvykle zaplněné soudní síni jsou tak dnes takřka všichni obžalovaní a jejich právníci.

V Bellinzoně jsou Antonín Koláček, Jiří Diviš, Petr Kraus, Marek Čmejla a Belgičan Jacques de Groote. Výjimkou je Oldřich Klimecký, který se opět omluvil. Soud už v květnu zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Dnes odpoledne začne vypovídat první svědek. Soud na návrh obžaloby předvolal svědky dva. „My jsme se nakonec rozhodli pouze pro písemná svědectví a odborné posudky,“

Většina obžalovaných se rozhodla nevypovídat před švýcarským soudem kvůli tomu, že by jim prý jejich výpověď mohla uškodit při probíhajícím vyšetřování kauzy v České republice. Kraus, Diviš a Čmejla odmítli vypovídat zcela, Koláček vypovídal jen v obecné rovině, na konkrétní otázky týkající se kauzy, rovněž neodpovídal.

Výjimkou byl Belgičan de Groote, který se - jak řekl jeden z obhájců - nemusí obávat dopadů své výpovědi, protože není v České republice vyšetřován. Čmejlův obhájce André Clerc naznačil, že ve výpovědi šestaosmdesátiletého Belgičana byly výpadky a mezery.

Expert zpochybnil klíčovou operaci

Finanční expert švýcarské policie dnes před soudem v Bellinzoně zpochybnil obchodní smysluplnost vyvedení 150 milionů dolarů z Mostecké uhelné společnosti (MUS) koncem 90. let i okolnosti celé transakce, která je podle žaloby jednou z klíčových operací celé kauzy. Finanční expert Jean-Claude Gsponer je prvním ze dvou svědků předvolaných soudem, který řeší obžalobu šesti bývalých manažerů MUS.

Zmíněných 150 milionů dolarů, tehdy 5,76 miliard korun, bylo mezi lety 1998 až 2002 převedeno do dceřiné společnosti MUS, Portoinvest, která byla založena v Lichtenštejnsku. Oficiálně mělo jít o pojistku proti fluktuacím kurzu koruny a o snahu ušetřit firmě na daních uložením peněz v daňovém ráji. Podle žaloby ale jde aspoň zčásti o praní špinavých peněz.

Žaloba tvrdí, že tyto peníze byly použity na vrácení 2,5 miliardy korun do MUS, které před tím obžalovaní použili na nákup 49,98 procent akcií MUS. Ze zbytku prý koupili v roce 1999 od českého státu zbývajících 46,29 procent akcií MUS za 650 milionů korun. Podle obžaloby šlo o prodej, který byl pro stát nevýhodný.

Belgičan Jacques de Groote se dostavil ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Belgičan Jacques de Groote se dostavil ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).Belgičan Jacques de Groote

Také prý z těchto 150 milionů dolarů šlo pět milionů dolarů na korupci k prosazení nákupu akcií od státu. A asi 65 milionů švýcarských franků (tehdy asi 42 milionů dolarů) si někteří obžalovaní nechali, tvrdí spis obžaloby.

Gsponer řekl, že je velmi neobvyklé investovat tak velkou částku v dolarech, když MUS žádné závazky v dolarech neměla. Navíc šlo o velmi vysokou částku, která tehdy tvořila asi 60 procent kapitálu MUS.

Obhájce Antonína Koláčka dnes také požádal, aby do spisu byla přidána zpráva z ledna 1990, kterou vypracoval tehdejší ministr financí Pavel Mertlík o privatizaci společností s velkým podílem státu. Tuto zprávu pak tehdejší premiér Miloš Zeman předal parlamentu. Do spisu chce Koláčkův tým také zařadit pasáže z parlamentní debaty z února 1999, konkrétně vystoupení tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.

Obhájci Marka Čmejly a Petra Krause také požádali soud o vrácení písemných prohlášení, ve kterých tito obžalovaní líčí své působení kolem MUS.

Exmanažeři MUS jsou obžalováni z podvodů, korupce a praní špinavých peněz. Švýcarské úřady jim zablokovaly na švýcarských kontech 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Českou republiku svým jednáním prý připravili zhruba o tři miliardy korun. Podle prokuratury použili k ovládnutí společnosti MUS přímo peníze z jejích fondů.

: