Tak povinná, nebo nepovinná? Kysilka upřesnil výrok o „mrtvé sKartě“

Pavel Kysilka (foto E15)

Pavel Kysilka (foto E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Včerejší výrok premiéra Petra Nečase, že „koncept povinné sKarty lze označit za mrtvý", si mnozí vysvětlili tak, že používání těchto karet pro výplatu sociálních dávek bude dobrovolné. Nečasova slova však dnes uvedl na pravou míru Pavel Kysilka, šéf České spořitelny, která sKarty provozuje. Podle něj totiž budou nepovinné pouze její platební funkce, zatímco povinnost sKartu vlastnit a vázat na ni výběr dávek platí dál.

„I to, co zaznělo od pana premiéra, znamená, že se počítá s tím, že příjemci sociálních dávek budou mít - řekněme tedy povinně - sociální kartu… Mění se to, že nebude povinná ta platební funkce sociálních karet,“ řekl šéf spořitelny v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Podle něj nikdy od státu nezaznělo zpochybnění povinnosti pro příjemce být držitelem sKarty.

Nečas přitom včera takto detailní a přesný nebyl. „Na základě předběžné dohody, kterou mám s generálním ředitelem České spořitelny, je možné v tuto chvíli označit koncept povinné sKarty za již mrtvý,“ uvedl premiér s tím, že „systém bude dobrovolný“.

Teprve pak a ne zcela srozumitelně dodal, že sKarty měly dál fungovat jako „průkazka“ a jen jako „platební prostředek“ by se používaly dobrovolně. Povinné by mohly být jen u dávek hmotné nouze a při podezření na zneužívání pomoci od státu. „Mrtvý“ tedy z tohoto pohledu není celý systém, ale jen povinnost používat kartu k placení.

Chcete peníze složenkou nebo domů? Pak zaplatíte

Kysilka pak upřesnil, jaké možnosti budou mít lidé, kteří peníze nebudou chtít dostávat na sKartu. Mezi chystanými možnostmi jsou podle něj rozesílání poukázkou či donáška do domu. Při dotazu, kdo by tyto služby zaplatil, odpověděl jasně: „Klient.“ Bude to normální komerční služba a je nerealistické, aby to zaplatil subdodavatel, uvedl šéf banky.

Spořitelna si chce proto do konce týdne vybrat partnera, který by za ni rozesílal dávky poukázkou či zajistil jejich donášku do domu. S ním uzavře smlouvu. Kysilka dále podotkl, že placení kartou se lidé mohli „vyhnout“ už teď, rovnou na úřadu práce mohli podepsat trvalý příkaz a nechat si převádět peníze na svůj účet.

Česká spořitelna zvítězila v tendru na provozování nového systému vyplácení dávek. Smlouvu na 12 let s ní podepsal někdejší náměstek bývalého ministra práce Jaromíra Drábka Vladimír Šiška. Policie ho obvinila z podplácení u jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze Drábek rezignoval.

Ombudsman: Lidé nejsou ze zákona povinni přebírat sKarty

Karty a kontrakt na ně kritizuje opozice i někteří koaliční poslanci. Rada postižených přímov trvá na dobrovolném převzetí sKarty. A výhrady má ombudsman Pavel Varvařovský. Lidé pobírající dávky podle něj nejsou povinni převzít k jejich vyplácení sociální kartu. Dokud ji nepřevezmou, stát jim musí vyplácet dávky dosavadním způsobem, tedy převodem na účet nebo složenkou. Veřejný ochránce práv tak reagoval na vyjádření nové ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09), která uvedla, že dobrovolnost zákon nyní v podstatě nepřipouští.

„Pokud se rozhodneme, že budeme chtít mít systém dobrovolný, bude to znamenat, že celý systém sociálních karet může být ohrožen,“ řekla Müllerová. Podle ombudsmana ale není povinnost převzít takzvanou sKartu stanovena žádným zákonem. „Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že klient sKartu nepřevezme,“ uvedl Varvařovský.

Podle vyjádření veřejného ochránce práv by měl stát lidem, kteří odmítnou karty převzít, vyplácet dávky dosavadním způsobem. Müllerová argumentovala smlouvou, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřelo s Českou spořitelnou.

„V podstatě bylo dohodnuto s ministerstvem práce a sociálních věcí, že postupně bude celý systém nepojistných dávek vyplácen prostřednictvím České spořitelny,“ uvedla v Českém rozhlase ministryně. O případné změně smlouvy se zástupci spořitelny prý ještě nejednala.

sKartasKarta|penize.cz

Smlouva však podle ombudsmana nemá vliv na příjemce dávek. „Vzniká tím jakýsi spletenec soukromého a veřejného práva, v němž se občan obtížně orientuje a není s to rozeznat, jaké povinnosti mu stanoví stát a jaká práva a povinnosti mu vyplývají ze smluvního vztahu s Českou spořitelnou,“ popsal problém Varvařovský. Podle něj není možné, aby stát výplatu dávky svévolně zastavil z důvodu odmítnutí sKarty.