Technickým oborům chybí zaměstnanci, dalším odvětvím přebývají

ilustrační foto

ilustrační foto

V tuzemských technických oborech, jako je například strojírenství, mají podniky potíže s hledáním kvalifikovaných zaměstnanců. Naopak například v potravinářském či textilním průmyslu nebo v dopravě se zaměstnanost snižuje. Výsledky průzkumu uskutečněného pro ministerstvo průmyslu a obchodu dnes na konferenci o potřebách podnikatelů v oblasti zaměstnanosti představila Hospodářská komora.

„Je paradoxní, že zatímco v naší zemi statisíce osob marně hledají uplatnění na pracovním trhu, firmy i přes aktuální ekonomické vyhlídky stále upozorňují, že zejména v technických oborech nemohou ve své lokalitě najít potřebné kvalifikované pracovníky,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Technické profese chybí velkým podnikům i středním a malým firmám. Potíže se sháněním zejména kvalifikovaných pracovníků v technických profesích má 60 procent firem oslovených v průzkumu. Jen třetina společností uvedla, že se získáváním zaměstnanců problémy nemá.

„Pokud stát, zaměstnavatelé a zástupci škol a jejich zřizovatelé nerealizují systematické a koordinované kroky k nápravě současné neuspokojivé situace, tak se tento nedostatek kvalifikovaných pracovních sil bude dále zhoršovat,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Do důchodu budou podle něj odcházet starší početně silné ročníky, které však při úbytku obyvatelstva a mizení některých oborů ze škol nemá kdo nahradit.

Z průzkumu mimo jiné také vyplynulo, že v systému rekvalifikací téměř chybí vzdělávání v oborech, kterých se na trhu nedostává, jako je například svářeč, nástrojař, obráběč nebo elektrotechnik.

Míra nezaměstnanosti se v listopadu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila o desetinu procentního bodu na osm procent a podle analytiků bude dále růst.