Těžební limity rozdělily vládu

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: kolaz E15

Za odloženým středečním jednání vlády o energetické a surovinové státní koncepci stojí podle informací serveru E15.cz rozdílné názory členů kabinetu na prolomení těžebních limitů. Vláda bude oba materiály opět projednávat za 14 dní.

Informaci E15.cz potvrdil i mluvčí vlády Michal Schuster. „Vláda přerušila jednání za účelem vyjasnění tématu těžebních limitů,“ uvedl. Dodal, že to ale nebylo jediné téma, o kterém se diskutovalo.

Zachování územních ekologických těžebních limitů požaduje ministerstvo životního prostředí a na svém postoji podle mluvčího Matyáše Vitíka trvá. Stejný návrh mířil v meziresortním připomínkovém řízení ke koncepcím na ministerstvo průmyslu a obchodu také z ministerstva dopravy nebo od vicepremiérky Karolíny Peake.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jan Hamrník na otázku, zda došlo v koncepcích k zapracování připomínek ministerstev, přímo neodpověděl. „V souvislosti se surovinovou strategií byl diskutován i dopad připravované velké novely horního zákona na těžbu strategických surovin. MPO v novele navrhuje významné změny týkající se zejména posílení role státu v těžbě strategických surovin,“ informoval.

Dalším sporným tématem měly být i státní garance pro jádro. Ministerstvo financí se podle informací E15.cz již dříve ohradilo, že Česko nemá na záruky dostatečný kapitál. Podle mluvčího Hamrníka v tomto bodě dospěla ve středu vláda ke konsenzu.

Demonstrace proti energetické a surovinové státní koncepciDemonstrace proti energetické a surovinové státní koncepci | Greenpeace

„Akceptovaným návrhem MPO je příprava stabilizačního mechanismu a nikoli dotačního, jehož podstatou je při krátkodobých výkyvech ceny elektřiny na trzích deformovaných státními zásahy zajištění stability konečné ceny elektřiny změnou poměru mezi komoditní a regulovanou složkou ceny,“ sdělil mluvčí.

:

Podle Edvarda Sequense ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla by si však měl energetický gigant s krátkodobými výkyvy trhu poradit sám a nepožadovat od státu garantovanou cenu. Finanční zátěž budou muset dle jeho názoru převzít odběratelé elektřiny. Nárůst ceny odhadl v řádech korun. „Jde o jednosměrný tok peněz. Nevysvětlují, jak se finace dostanou zpátky do peněženek spotřebitelů,“ upozornil.

Ministerstvo financí se k projednávání energetické a surovinové koncepce odmítlo vyjadřovat. „Materiály jsou stále předmětem jednání, jejichž výsledek nelze předjímat.,“ poznamenal mluvčí resortu Michal Žurovec.