Tomšík: Recese v Evropě může mít dopad na Česko jako předchozí krize

Vladimír Tomšík

Vladimír Tomšík Zdroj: E15 Anna Vackova

Případná další recese v Evropě může mít na českou ekonomiku podobný dopad, jako měla globální krize v letech 2008 a 2009. Na konferenci Bankovního institutu VŠ nazvané Finanční krize - existuje ještě dobré řešení? to dnes řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. V roce 2009 HDP Česka kvůli dopadům celosvětové krize klesl o 4,7 procenta.

Hlavním kanálem šíření případné krize do Česka bude podle Tomšíka zahraniční obchod, na kterém je tuzemská ekonomika závislá. Tomšík zopakoval, že český bankovní sektor je v dobré kondici. Jako tlumič případných šoků by měl působit i kurz koruny.

Zranitelnost finančního systému v Evropě následkem dluhové krize zemí eurozóny podle Tomšíka roste. Stoupá nebezpečí nákazy v eurozóně i mimo ni. Objevují se signály o vysychání zdrojů pro financování reálné ekonomiky. „Krize v eurozóně má podobu krize dluhové, její příčiny jsou ale prý hlubší a komplikovanější. Řešení chybí,“ dodal.

John Hudson z britské Bathské univerzity uvedl, že v Evropě nastane v letech 2012 a 2013 podstatná recese. Krize státního dluhu je podle něj přitom pouze jedním z aspektů krize. Možná ještě podstatnější je prý slabá práce EU v oblasti inovací. Banky totiž plní svou úlohu při poskytování peněz průmyslu jen částečně. Jejich role je zároveň komplikována stále tvrdšími regulačními požadavky na kapitál. Přestože jsou nezbytné, je pravděpodobné, že poškodí tok financí do průmyslu, podotkl.

Pavel Dvořák z Bankovního institutu VŠ míní, že situace Česka se nebude lišit od situace ostatních evropských zemí. „Představa, že jsme klidným přístavem, je nesmyslná. Určitě se nás negativně dotknou všechny tři hlavní současné evropské problémy, tedy bankovní krize, recese i suverénní dluhová krize. Její podstata není fundamentální, ale psychologická. Šíření nákazy nelze zabránit. Veřejný dluh i náklady na jeho obsluhu porostou,“ poznamenal.