TOP 09 chystá změny do návrhu zákona o veřejných zakázkách

TOP 09

TOP 09

Smlouvy o veřejných zakázkách by v budoucnu nezačaly platit do té doby, než budou zveřejněny, navrhují poslanci TOP 09. Jejich podnět, inspirovaný praxí na Slovensku, je jedním ze čtyř pozměňovacích návrhů, kterými chce strana měnit sněmovnou nyní projednávanou novelu zákona o veřejných zakázkách. Dnes to řekli předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a poslanec Stanislav Polčák.

Na počátku září chtějí poslanci TOP 09 předložit celkem čtyři pozměňovací návrhy k nyní projednávané novele zákona o veřejných zakázkách. Kromě už zmíněné platnosti smluv až od jejich zveřejnění to bude zjednodušení administrativy podlimitních zakázek, tedy u těch do deseti milionů korun, nevrácení kauce, pokud Úřad na ochranu hospodářské soutěže zamítne stížnost už v první instanci, a povinnost uveřejnit předpis pro zakázky malého rozsahu.

Podle Gazdíka sněmovnou nyní projednávaná novela zákona poměrně dobře řeší zvýšení transparentnosti veřejných zakázek. TOP 09 se ale chce soustředit také na zvýšení jejich hospodárnosti. Připomněl, že v nich se nyní rozděluje okolo 600 miliard korun, tedy 17 procent hrubého domácího produktu.

Na dlouhodobém projektu hodlá strana spolupracovat s nejrůznějšími organizacemi, včetně ministerstev jiných zemí Evropské unie. Ucelená koncepce by měla být představena nejpozději v říjnu. „Jsem přesvědčen, že to může vést a zcela jistě povede k velkým úsporám na úrovni celé soustavy veřejných rozpočtů,“ řekl k návrhům ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministerstvo pro místní rozvoj aktivitu koaličního partnera vítá a souhlasí s tím, že vládní prioritou by měl být investiční proces jako celek a že nelze přeceňovat možnosti zákona o veřejných zakázkách.

Veřejné nákupy by měl v několika fázích hlídat nový samostatný úřad

Vládní strana navrhuje zavedení mechanismu, který by ověřoval průběh veřejného nákupu v několika jeho fázích. V současnosti totiž kontroly většinou až pokutují špatně zadané nákupy, ale nebrání jim. „Především u zakázek významného rozsahu nad 300 milionů je důležité více specifikovat individuální odpovědnost konkrétních osob za řádný výběr a řádnou oponenturu veřejné zakázky,“ myslí si Polčák. Oponentury by u veřejných zakázek mohl vytvářet Nejvyšší kontrolní úřad a částečně i exekutiva.

Podle TOP 09 je důležité i posílení a rozšíření už nyní existující možnosti centrálních nákupů tak, jak se to děje například ve Velké Británii. Strana chce také navrhnout vznik subjektu, který by tuto agendu profesionálně zajišťoval a byl placen provizemi z úspor.

„Pokud TOP 09 zamýšlí podpořit vznik nového nezávislého úřadu, který by kontroloval celý investiční proces a zároveň poskytoval metodické vedení zadavatelům, pak bychom byli ochotní tento návrh podpořit“, uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Třetím významným prvkem v představách strany je on-line nástroj pro ověřování cen. Databáze by měla umožnit kontrolu jednotkových cen stavebních prací, tedy obvyklé ceny například za metr dálnice či chodníku. Každý zadavatel by tak měl možnost porovnat cenu, kterou mu nabízí stavební firma s touto referenční cenou. Také veřejnost by tak měla možnost lépe kontrolovat hospodaření obcí.