TOP 09 má o kandidátovi na prezidenta jasno. Je to Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Jasným kandidátem na post prezidenta je pro stranu TOP 09 její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V rozhovoru pro deník Právo to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Zároveň uvedl, že TOP 09 podpoří přímou volbu hlavy státu, ať bude se změnami pravomocí prezidenta, či bez nich.

„Náš kandidát na Hrad je jasný a je jím Karel Schwarzenberg. On to zatím nepotvrdil, logicky vyčkává a oznámí svou kandidaturu, až se bude vědět, zda se bude volit přímo,“ řekl deníku Gazdík.

Úmysl kandidovat na prezidenta v pátek oficiálně ohlásil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Požádal o podporu své kandidatury v rámci ODS na místním sněmu strany v Liberci. O nominaci by mohl v rámci ODS soupeřit s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS), která už také dala najevo ochotu kandidovat.

Vůli kandidovat v případě schválení přímé prezidentské volby oznámil i bývalý sociálnědemokratický premiér a současný čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman.

V březnovém průzkumu agentury Médea Research dvě třetiny lidí nebyly schopny říct, koho by si jako příštího prezidenta přálo. Zbylá třetina, která někoho spontánně uvedla, nejčastěji jmenovala ekonoma Jana Švejnara, který již jednou neúspěšně kandidoval. Druhým nejčastěji zmiňovaným byl současný prezident Václav Klaus, ten ale potřetí kandidovat nemůže.

Spontánně jmenovaní kandidáti na prezidenta:

Jan Švejnar 8,4 %
Václav Klaus 7,4 %
Jan Fischer 5,2 %
Miroslava Němcová 3,6 %
Karek Schwarzenberg 2,4 %
Jana Bobošíková 1,4 %
Miloš Zeman 1,2 %
Přemysl Sobotka 0,8 %
Karel Gott 0,8 %

Zdroj: Médea Research

O způsobu volby příští hlavy státu zatím není jasno

Klausova nástupce bude třeba vybrat do počátku roku 2013. Zatím ale není jasné, jakým způsobem bude zvolen. Sněmovna tento týden odstartovala proces schvalování vládního návrhu ústavní novely na zavedení přímé volby prezidenta, aby si hlavu státu mohli vybrat všichni čeští voliči, nejen parlament.

Prosazení přímé volby ale bude záviset přinejmenším v dolní komoře parlamentu na uspokojení požadavků opoziční ČSSD, která chce úpravy prezidentských kompetencí. Zastánci přímé volby by pak pro ústavní novelu potřebovali získat ještě souhlas Senátu, který by přímou volbou přišel o část ze svých nemnoha pravomocí.

Pokud se politici během příštího roku nedohodnou, Klausova nástupce by znovu vybírali členové obou komor parlamentu.

Zavedení přímé volby prezidenta republiky podporují podle lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) rovné tři pětiny občanů.