Trafiky pro rebely jsou podle Peake nepřijatelné

Vicepremiérka Karolína Peake

Vicepremiérka Karolína Peake Zdroj: ctk

Vicepremiérka Karolína Peake chce zabránit tomu, aby tři rebelující poslanci ODS, kteří odchodem ze Sněmovny možnili zachování kabinetu Petra Nečase (ODS), dostali za odměnu místa v podnicích s podílem státu. Podle vicepremiérky by to znevěrohodnilo boj vlády s korupcí. Marek Šnajdr má údajně dostat místo v dozorčí radě Českých drah, Petr Tluchoř jde do ČEZ a Ivan Fuksa nastupuje do Českého aeroholdingu.

„Velmi to znevěrohodňuje vládu a celé protikorupční snažení,“ řekla v dnešních Otázkách Václava Moravce v ČT Peake. Na otázku, zda tomu bude chtít zabránit, odpověděla ano. „Znevěrohodňuje to vládu a znevěrohodňuje to podstatu dohody, která zjevně padla, nevím zda na úrovni ODS nebo premiéra a oněch rebelujících poslanců,“ dodala.

Peake o tom chce mluvit v koalici také proto, že úprava podmínek pro nakládání s majetkem právnických osob zřizovaných státem je jednou z priorit protikorupční strategie. „Má se jednat také o tom, jakým způsobem se dosazují lidé do správních a dozorčích rad,“ řekla.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka odmítá umisťování politiků do těchto orgánů jako obrovské korupční riziko. Podle něj by Marek Šnajdr naopak měl čekat na to, zda mu bude sděleno obvinění za činnost na ministerstvu zdravotnictví a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. „Pokud lidé vidí, že takto se umísťují lidé, kteří vládě pomohli, tak důvěryhodnost klesá na nulu,“ shrnul.

Podle analytika Petra Bouchala z britského The Institute for Government by něco takového nebylo ve Velké Británii možné. „Existuje tam jasné oddělení politických a odborných úřednických rolí,“ řekl s tím, že zákon o úřednících, který se v ČR nyní připravuje, „by se měl udělat lépe, než se momentálně dělá“.

Trojice středočeských poslanců Tluchoř, Fuksa, Šnajdr se v minulých měsících pustila do střetu s premiérem Petrem Nečasem. Nakonec kvůli svému odporu k vládnímu daňovému balíčku odešli ze Sněmovny. Lídři ODS ale dávali najevo, že je strana po tom, co ustoupili, „neodepíše“. Jejich odchod provázely spekulace médií o tom, zda a co jim za to bylo nabídnuto.

ODS: Úpadek kdysi silné a sebevědomé strany pokračuje