Tři bitevníky L-159 vyměněné za stroje CASA skončily v USA

L-159

L-159 Zdroj: aero.cz

Soukromý zájemce ze Spojených států získal tři letouny L-159, které původně česká armáda vyměnila do Španělska jako součást kontraktu s koncernem EADS na dodávku dopravních strojů CASA pro českou armádu. Obchod potvrdili ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Pavel Bulant i šéf Omnipolu Michal Hon. Cenu a jméno kupce však neprozradili.

„V současné době fyzicky už jsou za 'velkou louží' ve Spojených státech, protože EADS našlo seriózního zájemce,“ prohlásil o trojici letadel Bulant na tiskové konferenci týkající se zprovoznění systému pasivní ochrany letounů CASA.

Součástí kontraktu na dodávku čtveřice těchto strojů byla dohoda o výměně jedné CASA za pět L-159. Koncern EADS je plánoval na základně v Talaveře využívat při výcviku španělských pilotů. Podle ředitele Hona z tohoto plánu nakonec sešlo kvůli zhoršující se ekonomické situaci Španělska.

Dva dvoumístné bitevníky se nyní vrací českému letectvu jako součást kompenzací právě za dvouleté zpoždění při zprovozňování systému ochrany letounů CASA. Ačkoliv zprovoznění každého z nich bude stát okolo 10 milionů korun, jejich převzetím se výrazně zvýší výcvikové možnosti českého vojenského letectva, tvrdí odborníci.

Šlo o jednomístné letouny

Zbývající tři do Španělska odeslané stroje typu, který se ČR zatím marně snaží udat na světových trzích, si tedy v minulých měsících pořídil soukromý zájemce ze Spojených států. Jde o letadla v jednomístné verzi.

„Ano, jsou v USA. Kdo a jak je bude využívat, to už je mimo moji kompetenci,“ poznamenal šéf Omnipolu Hon, jehož firma obchod mezi armádou a EADS zprostředkovávala.

Marný prodej

Stroje L-159, kterých má armáda několik desítek, se ČR i jejich výrobce Aero Vodochody snaží prodat do zahraničí už dlouho. Zatím neúspěšně. V minulých měsících projevoval zájem například Irák, obchod se ale zatím neuskutečnil.

Informace ČTK nyní hovoří o tom, že o bitevníky z Vodochod má zájem také americká společnost Draken International. Její ředitel Jared Isaacman nechtěl případná vyjednávání v Česku pro ČTK vůbec komentovat. Bulant dnes výslovně zdůraznil, že obchod se třemi „španělskými“ L-159 se této firmy netýká.