Tuhý: Finanční policie může vzniknout v rámci protikorupční jednotky

První náměstkek policejního prezidenta Tomáš Tuhý

První náměstkek policejního prezidenta Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

V Česku se chystá založení speciálního útvaru, který bude bojovat s daňovou kriminalitou. Vzniknout by mohl v rámci protikorupční policie, či jako samostatný policejní útvar nebo společné pracoviště ministerstev vnitra a financí. Prohlásil to první náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý, který dočasně vede policii po odchodu Petra Lessyho.

Alternativ pro vznik daňové nebo finanční policie je podle něj několik. „V současné době pracujeme na jakémsi modelu, který by měl určitým způsobem rekonstruovat útvar ÚOKFK (protikorupční policie),“ nastínil jednu z možností Tuhý.

Podle něj ale bude především záležet na jednání mezi ministerstvy. „Zatím to jsou úvahy, nad kterými pracujeme. V nejbližších dnech a týdnech budou jednání intenzívně přibývat a myslím si, že se k nějakému zdárnému výsledku brzy dopracujeme,“ uvedl Tuhý.

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun. „Chceme zefektivnit práci lidí, aby výsledky, kterých chceme dosáhnout, měly dopad do ekonomiky státu,“ podotkl Tuhý.

Finanční policii zrušil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer v roce 2006
Od 1. ledna 2007 byla její část sloučena s protikorupčním oddělením a zbytek příslušníků přiřazen k dalším celostátním nebo krajským útvarům. Podle Langra finanční policie pracovala sice kvalitně, ale pomalu, a navíc se prý její činnost zdvojovala s jinými útvary. Její zrušení mělo zrychlit a zefektivnit odhalování finanční kriminality.

Vznik útvaru bojujícímu proti závažné daňové kriminalitě dříve podpořil premiér Bohuslav Sobotka, který se na Slovensku inspiroval tamním speciálním útvarem Kobra, jenž je složen z členů policie a daňové správy.

„Bude to vyžadovat spolupráci policie, daňové správy, celní správy a finančně-analytického útvaru. Organizačně je potřeba to zvládnout letos, aby mohl od 1. ledna fungovat v terénu,“ uvedl premiér při nedávné návštěvě Bratislavy.