Turistů po krizi přibývá, počet lůžek v penzionech ale klesá

Hotel Radhošť (ilustrační foto)

Hotel Radhošť (ilustrační foto) Zdroj: Mlada fronta

Český trh ubytování pro turisty vykazuje v poslední době paradox. Zatímco turistů po krizi valem přibývá, lůžkové kapacity se ztenčují. Za loňský rok z trhu zmizelo dle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu přes šest procent pokojů, což představuje přes třicet tisíc postelí. Většina z nich přitom připadá na hotely nižších kategorií, penziony a levné ubytovny. Naopak luxusní hotely posilují a dále jich přibývá.

Podle hotelového odborníka Martina Košatky jde o důsledek cenové politiky v krizových letech. „Hotely vyšších kategorií šly s cenou dolů a tlačily na ubytovatele v nižších kategoriích. Ti neměli žádný nebo jen minimální manévrovací prostor. Situace pro ně nebyla dlouhodobě udržitelná,“ řekl Košatka. Podle něj vliv mohly sehrát i hodnotící portály, kde hosté mohou pranýřovat kvalitu služeb.

Úbytek penzionů pozoruje i Jaroslav Skalka, ředitel společnosti FT Online, která provozuje webového průvodce Dopenzionu.cz. Jako jeden z hlavních důvodů uvádí rostoucí nároky hostů, kvalitní penziony na dobrých místech si tak většinou vedou dobře.„Jen nízkou cenou už hosta nenalákáte a někteří provozovatelé tento tlak prostě neustojí,“ řekl Skalka. Podle něj na penziony zároveň tlačí takzvaná šedá zóna, tedy nejrůznější ubytování v soukromí, kde se nepřiznávají hosté a neplatí daně.

Unavení majitelé tak v řadě případů hledají pro svůj penzion či hotýlek jiné uplatnění. „V poslední době se často setkávám s tím, že jsou přebudovávány na domy pro seniory,“ doplnil Skalka. Změnu účelu ubytovacího zařízení uvádí jako hlavní důvod poklesu i Pavel Vačura z ČSÚ.

Lůžka v ubytovacích zařízeních (v tisících)
2014 2013
hotely 5* 12,7 12,4
hotely 4* 72,0 70,6
ostatní hotely 132,0 137,0
penziony 89,5 98,0
kempy 31,9 31,5

Elektronická evidence tržeb pro malé podnikatele od roku 2017