U lékaře se přestane platit 30 korun. Koalice již řeší hlavně daně

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na briefingu, který uspořádali 7. prosince v Praze po jednání o koaliční smlouvě.

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na briefingu, který uspořádali 7. prosince v Praze po jednání o koaliční smlouvě. Zdroj: ctk

Nová vláda získala jasnější kontury. Vznikající koalice se shodla na všem kromě daní a některých otázkách zdravotní péče. Koaliční smlouva tak má být podepsána až v úterý večer. Největší rozpory stále panují v otázkách sektorové daně a daňové progrese, které prosazuje ČSSD.

Mezi stranami vznikající vlády panuje shoda ve většině bodů budoucí koaliční smlouvy. Společnou řeč zatím nenašly v daních a zdravotnictví. Právě kvůli daním budou strany zřejmě jednat ještě v úterý večer. Sociální demokraté totiž trvají na speciální, druhé sazbě daně pro firmy. Takzvaná sektorová daň by se měla týkat například bank. ANO a KDU-ČSL jsou proti.

„Shodli jsme se na finálních formulacích budoucího koaličního programu a zůstaly pouze dvě oblasti, ke kterým se ještě budeme muset vrátit na příštím jednání,“ řekl Sobotka. Spory panují například v otázce daňové progrese a zavedení takzvané sektorové daně. Podle Sobotky je třeba lépe rozložit daňové zatížení. „Část by měly nést také firmy nebo větší firmy, tady se nám zatím nepodařilo dosáhnout shody,“ uvedl předseda ČSSD.

Kde vzít peníze pro nemocnice

Druhou spornou oblastí je zdravotní péče. Strany se sice shodly na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách. Hledají ale finanční zdroje pro případ, že by koalice znovu nezavedla ani poplatky v nemocnicích, které od ledna skončí z důvodu rozhodnutí Ústavního soudu.

Nejmenší koaliční strany, KDU-ČSL, požadovala do koaliční smlouvy přidat pojistku proti tomu, aby jí dvě silnější strany v klíčových hlasováních nemohly přehlasovat. ČSSD a hnutí ANO s ní po dnešním jednání souhlasily. Důležité zákony tak budou platit pouze v případě, že se pro ně na schůzích vlády vyjádří alespoň polovina ministrů z každé koaliční strany.