Ubohost, smutné politické hrátky. Klaus s Nečasem reagují na žalobu o velezradě

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jan Rasch, Euro

Senátní organizační výbor doporučil senátorům, aby schválili žalobu na prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu za údajnou velezradu. Tři hlavní postavy současné české politiky tento návrh shodně odsoudily. Klaus sám tuto snahu označil za „smutné politické hrátky“, premiér Petr Nečas rovnou za „lidskou a politickou ubohost“ a nastupující prezident Miloš Zeman označil návrh žaloby za nadnesený a ocenil, že jej někteří senátoři ČSSD nepodepsali.

„Myslím, že jsou to politické hrátky, které s podstatou problému nebo ústavního systému jak na Slovensku tak v České republice nemají nic společného,“ prohlásil Klaus v Bratislavě během návštěvy Slovenska, kde prezident Ivan Gašparovič čelí podobnému návrhu opozice. „Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice používají výhrůžku ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu,“ dodal.

Včera si v Bratislavě Klaus také postěžoval, že narozdíl od svého předchůdce Václava Hlavla . Média by z toho prý udělala aféru.

Premiér Nečas krok skupiny senátorů, kteří chtějí Klause žalovat kromě amnestie také kvůli otálení s podpisem doplňku lisabonské smlouvy či dodatku k Evropské sociální chartě ostře odsoudil. „Za více než dvacet let svého působení v politice jsem nezažil tak nízkou lidskou a politickou ubohost. Stydím se za ně. Hanba jim,“ řekl Nečas.

Budoucí prezident Zeman byl nejmírnější. „Já se domnívám, že pokud páni senátoři žalují pana prezidenta Klause pro velezradu, tak je to poněkud velmi a velmi nadnesený termín. A velmi jsem uvítal, že i někteří sociálnědemokratičtí senátoři tento návrh odmítli,“ uvedl.

Návrh žaloby na Klause, kterému skončí funkční období 7. března, . Mimořádná schůze, na níž by měl Senát rozhodnout, zda žalobu ústavnímu soudu podá, nebo ne, by se podle neoficiálních informací mohla konat v pondělí. Návrh skupiny senátorů se týká nejen amnestie, která ve společnosti vyvolala kontroverzní reakce; prezidentovi vytýká například i to, že dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny.

Podobnému návrhu na podání žaloby čelí také slovenský prezident Gašparovič. S touto iniciativou přišla opozice, podle které Gašparovič úmyslně porušil ústavu, když nejmenoval parlamentem zvoleného kandidáta na funkci generálního prokurátora. Návrh slovenské opozice ovšem nemá ve sněmovně šanci na úspěch. Gašparoviče se totiž zastali vládní sociální demokraté, kteří mají v parlamentu pohodlnou většinu. Slovenská sněmovna začala o návrhu jednat před dvěma týdny. Schůze byla krátce po jejím zahájení přerušena, poslanci v ní mají pokračovat v březnu.

Co také řekl Klaus: