Nemocnicím připlují miliardy navíc. Na dostatečné zvýšení platů lékařů nemusí stačit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Do nemocnic na akutní lůžkovou péči má jít v příštím roce podle výpočtu ministerstva zdravotnictví 11,3 miliardy korun navíc. Tato zařízení tak budou mít podle ministra Adama Vojtěcha peníze na to, aby si odbory lékařů vyjednaly celkové navýšení i o osm procent. „Potenciál na navýšení platů u lékařů je rozhodně vyšší než pět procent. Předpokládám, že navýšení pěti procent se dočkají ti, kteří dostanou přidáno nejméně,“ uvedl pro E15 Vojtěch.

Asociace nemocnic ČR ale tvrdí, že navýšení příjmů o 11,3 miliardy na růst platů o pět procent nevystačí. Vyplývá to z dokumentů, které Asociace přinesla na jednání o úhradách v akutní péči.

Zástupci nemocnic chtěli původně navýšit balík o deset miliard s tím, že to pokryje nárůst platů o 4,9 procenta a vyšší příplatky za směny sester za 1,2 miliardy korun. Na tuto položku má ale nakonec jít dokonce 3,6 miliardy korun, kvůli čemuž na platy lékařů zbyde méně, než Asociace nemocnic požadovala.

Samotné nemocnice uvádějí, že růst se bude odvíjet od finančních možností a jednání s odbory. Ty stále trvají na růstu tarifních platů o deset procent, což je tempo, kterým rostly platy v loňském a letošním roce. Podle odborů je desetiprocentní nárůst platů jediná možnost, jak zabránit tomu, aby lékaři odcházeli do ciziny.

Tak rychlý a plošný nárůst mezd už ale představuje pro některé nemocnice ekonomický problém, míní bývalý ministr zdravotnictví a současný ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

„V některých velkých nemocnicích už platy představují přes 40 procent obratu. Potřebujeme proto zvyšovat platy více selektivně, na vybraných odděleních. Plošné zvyšování mělo smysl v době, kdy platy byly opravdu nízké, v předchozích letech se ale výrazně zvýšily, loni a předloni dokonce rostly o deset procent,“ okomentoval pro deník E15 Ludvík.