Úhradová vyhláška přidusí nemocnice

Schodek zdravotního pojištění přes pět miliard, který se projeví letos na konci roku, pocítí jako první nemocnice. Nejen rušením některých oddělení, ale i poklesem úhrad za zdravotní péči v příštím roce. Počítá s tím úhradová vyhláška, kterou právě chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„U nemocnic předpokládáme dvouprocentní pokles úhrad. Záměrem je, aby se deficit zdravotnictví neprohloubil,“ řekl Hegerův náměstek Petr Nosek. Ani ambulantní lékaři a ostatní na tom nebudou výrazně lépe. Pokles úhrad přijde po řadě let, kdy zdravotnická zařízení sice musela šetřit, ale úhrady podle vyhlášek neklesaly.

Asociace českých a moravských nemocnic nechtěla plánovaný pokles úhrad komentovat. „V tuto chvíli řešíme problém rušení nemocnic, ostatní musí jít stranou,“ uvedla Jana Popovičová z kanceláře asociace.

Lékaři čekají na konkrétní podobu úhradové vyhlášky s napětím. Hegera se na ni budou během víkendu ptát na svých sjezdech. „Všichni čekáme na informace, stále doufám, že pokles úhrad u nás nebude,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Naproti tomu ministerstvo váhá, protože neví, jaké budou mít zdravotní pojišťovny v příštím roce příjmy. Úsporná úhradová vyhláška je jedním ze čtrnácti bodů pro stabilizaci zdravotnictví, které Heger představil vládě. Jako jediné výrazné opatření se může naplno projevit už příští rok, aniž by Heger potřeboval souhlas poslanců či zdravotních pojišťoven.

Dopady deficitu zdravotního pojištění chce Heger přenést i na pacienty, výrobce léků a lékárníky. Lékárníci by mohli podle Hegerova náměstka Noska přijít o část marží. Společná obchodní přirážka pro lékárny a distributory by mohla klesnout o dvě procenta, což by podle Noska přineslo 250 milionů ročně. I to má v moci samo ministerstvo. To by nejvíce dopadlo na malé lékárny.

Svá rizika má i plánované dočasné snížení úhrad na léky. Vzrostly by zřejmě doplatky pacientů, ale to není vše. „Máme už dnes třetí nejnižší úhrady v EU a může se stát, že k nám některé léky nebudou dodávány. Jsme si toho vědomi,“ uvedl Nosek. „Na druhé straně, pokud se bude ekonomická prognóza zhoršovat, musí se dopady rozložit na všechny,“ dodal.

Výrobci léků už se radí, jak se případnému plošnému snížení úhrad bránit. „Plošné snížení úhrad léků odporuje několika zákonům, českým i evropským,“ říká Emil Zörner z České asociace farmaceutických firem. Vadí i to, že takové „dočasné“ opatření platilo v minulosti už dvakrát.

Zdravotní pojišťovny celkově hospodaří s 220 miliardami korun ročně. Dopady zdravotního pojištění chce Heger přenést i na pacienty, výrobce léků a lékárníky