Uplatnění prý nejlépe najdou absolventi dopravních a zdravotnických škol

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Největší šanci najít v následujících letech zaměstnání mají absolventi oborů zaměřených na výrobu a opravy motorových vozidel a také absolventi středních zdravotnických škol. Naopak nejhůře na tom budou lidé se základním vzděláním a ti, kteří jsou vyučeni v zemědělství či lesnictví. Vyplývá to z prognózy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (VÚPSV) pro roky 2011 až 2015.

VÚPSV se v rámci své prognózy zaměřil na to, kolik nových pracovních míst vznikne a v jakém poměru budou k celkovému množství zaměstnanců v jednotlivých profesích. Například lidí s maturitou v učebním oboru motorová vozidla a výroba dopravních prostředků tak podle ústavu na pracovním trhu bude nedostatek.

Počet pracovních míst, která pro ně vzniknou do konce roku 2015, se totiž bude pohybovat na více než 42 procentech počtu pracovních míst existujících na konci roku 2010. A jenom zanedbatelná část z nich prý vznikne prostou generační obměnou.

Podobně na tom budou i lidé, kteří vystudovali některou ze středních zdravotnických škol či učňovský obor zaměřený na užité umění. Sem patří například umělečtí řemeslníci. Vyšší zájem bude i o odborníky v oblasti informatiky.

Najít práci bude složitější v zemědělství i v justici

Naopak dobrou vyhlídku podle prognózy nemají absolventi zemědělských a lesnických oborů či lidé se základním vzděláním. Nová pracovní místa, která se pro ně objeví, se dají podle VÚPSV počítat maximálně ve stovkách.

Špatně na tom ale prý při shánění práce budou také absolventi vysokých a vyšších odborných škol zaměřených na oblast práva. U právnických oborů mělo až dosud množství nových pracovníků dlouhodobě vzestupnou tendenci a ještě v loňské prognóze byly vyhlídky lidí s podobným vzděláním hodnoceny jako dobré. Místa, která se v této oblasti podle letošní prognózy do roku 2015 objeví, mají být důsledkem přirozené obměny například kvůli odchodu do důchodu či změny zaměstnání.