Uplynulý rok ve zdravotnictví: lidé více platí a lékařům stouply mzdy

Pacienti pocítili letos první dopady reforem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), když jim od prosince stoupl poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun. Další změny přijdou příští rok, lidé si od ledna mohou připlatit na 18 nadstandardů a dají méně za recept. Lékaři v nemocnicích se letos domohli dosud největšího růstu platů o 20 procent na průměrných 60.000 korun. Nemocnice už ale varovaly, že budou mít příští rok problém udržet alespoň současné platy a rozsah péče.

Heger na jaře ustál velké „vzbouření“ nemocničních lékařů, asi čtvrtina chtěla k 1. březnu odejít. Po podpisu únorového memoranda, kde vláda zaručila růst platů v nemocnicích, výpovědi stáhli. V podzimní akci Hegerovi připomněli deset procent slíbených pro příští rok zdravotníkům z nemocnic. Heger nabídl 6,25, zbytek podle vývoje ekonomiky. V menších nemocnicích ale možná nedostanou nic, peníze od pojišťoven prý nestačí.

Odbory varovaly, že když zvýšení platů nebude, zahájí nátlakové akce. Rozhodne se v půli února, kdy budou v nemocnicích vyplaceny lednové platy. Jarní protesty organizovaly lékařské odbory, od podzimu se spojily s dalšími odbory ve Zdravotnickou trojku. K případným protestům se tak vedle lékařů připojí i sestry a další pracovníci v nemocnicích.

Přes nesouhlas odborů, odborné veřejnosti a opozice Heger letos prosadil zásadní zdravotnické zákony. Ve sněmovně má vládní koalice většinu. Sociální demokraté ale Ústavnímu soudu navrhli, aby klíčové části zrušil. Napadají novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která rozdělila péči na základ a nadstandard. Kritizují i zvýšení poplatku za den v nemocnici.

Pokud jde o další Hegerovy kroky, vydal letos například protikorupční strategii a s kraji začal chystat rušení nadbytečných nemocničních lůžek a přeměnu části z nich na lůžka následné a dlouhodobé péče.

Od ledna budou vybrané „nadstandardní“ léky dražší

Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění zvýšil od 1. prosince Heger platbu pacientů za den v nemocnici a ztížil lidem změnu pojišťovny. Novinkou je půlroční čekací doba. Novela umožňuje připlácení na nadstandard, první seznam ale začne platit až od 1. ledna 2012. Od stejného data budou lidé platit 30 korun za recept, ne už za každou položku na něm.

Novela zavádí elektronické aukce, což prý zlevní léky pro pacienty i pojišťovny a omezí dopad růstu DPH. Lékárny nesmějí dávat bonus, kterým lákaly pacienty. Zabrání se tím obcházení výběru regulačních poplatků.

Předloha také vymezuje standard péče. Musí být v souladu se současnými vědeckými poznatky i účelným vynakládáním zdrojů. Ekonomické omezení může podle odborů vést k situaci, kdy standard bude v prosperující nemocnici vyšší než v té, která je na tom finančně hůř. K prvním nadstandardům patří lehčí sádra, lepší oční čočky a některá očkování. Pacienti už neplatí vše, doplatí jen to, na co nestačí úhrada pojišťovny.

Novela rovněž donutí pojišťovny převést na společný fond třetinu zůstatků, budou znovu rozděleny. Většinu dostane Všeobecná zdravotní pojišťovna, která žádné rezervy už nemá.

Od 1. dubna 2012 začnou platit tři reformní zákony - o zdravotních službách, specifických službách a záchranné službě. Novinkou je institut dříve vysloveného přání, pacient může předem rozhodnout o rozsahu léčby. Novela dává lidem právo na další názor, pojišťovna zaplatí konzultaci jiného odborníka. Prodlouží se dojezdová doba záchranek z 15 na 20 minut.

Pacienti si od dubna také budou sami platit ty léky, které nejsou výhradně na recept. Cena nerozhoduje, původně měli platit jen léky do 50 korun. Pojišťovny zaplatí dívkám od 13 do 14 let očkování proti rakovině čípku. Pokud bude žena při umělém oplodnění souhlasit s přenosem jednoho embrya, zaplatí pojišťovny více cyklů. Pokud bude trvat na přenosu více embryí v jednom cyklu, zaplatí pojišťovna jako dosud tři cykly za život.