Úročení státních půjček pro mladé kleslo na jedno procento. Stát si slibuje větší zájem

Mladí lidé chtějí taky bydlet, ilustrační foto

Mladí lidé chtějí taky bydlet, ilustrační foto Zdroj: ČTK

YIT SUOMI Hloubětín
Ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Státní půjčky na bydlení pro mladé rodiny začínají být opět výhodné. Zatímco ještě v minulém roce bylo nastavení úrokové sazby u státních půjček vyšší než u běžných hypoték, a lidem se tak nevyplatilo o úvěr žádat, od letošního srpna je to naopak. Státní fond podpory investic očekává, že by to mohlo nakopnout skomírající zájem o státní půjčky na bydlení.

Nyní si mladé páry do 36 let mohou na pořízení nebo modernizaci bydlení vzít od státu půjčku s úrokem jedno procento. Průměrná úroková sazba hypoték podle údajů Hypoindexu přitom nyní činí 2,15 procenta.

„Zvýšený zájem o program jsme samozřejmě zaznamenali,“ řekla mluvčí Státního fondu podpory investic Karolína Smetanová. Úrok se snížil proto, že výrazně klesla proměnlivá referenční sazba EU, od které fond odvíjí sazbu pro své programy.

Program se nicméně dlouhodobě potýká s nízkým zájmem mladých lidí. Kromě nevýhodné úrokové míry je odrazovaly některé další podmínky půjčky. Od spuštění programu v srpnu 2018 získalo od státu půjčku 773 lidí v celkovém objemu 819 milionů korun.

Největší zájem byl na začátku, kdy se úrok také pohyboval kolem jednoho procenta, měsíčně tehdy přijal fond v průměru 141 žádostí. Loni lidé podali v průměru 34 žádostí měsíčně, letos jen 16 žádostí měsíčně, byť je třeba zohlednit jarní koronavirovou krizi.

Ministerstvo pro místní rozvoj na začátku roku kvůli nízkému zájmu o program avizovalo, že by namístě byly změny. Například by se mohl zvýšit věk žadatelů na 40 let nebo velikost bytu nebo domu, na který je stát ochoten půjčovat. Nyní je podlahová plocha zastropována. Podle mluvčí Státního fondu podpory investic se o úpravách podmínek stále uvažuje, žádné konkrétní podrobnosti ale nesdělila.

Podmínky Programu pro mladé

– Nárok mají sezdané páry, registrované páry, páry trvale pečující o dítě, samoživitel pečující o dítě mladší 15 let

– Alespoň jeden z páru musí být mladší 36 let

– Úvěr lze poskytnou na:

  • Modernizaci bytu – úvěr do 300 tisíc korun
  • Koupi bytu – úvěr do 1,2 milionu korun
  • Stavbu nebo koupi rodinného domu – úvěr do 2 milionů korun

– Splatnost: 10 let u modernizace, 20 let u pořízení obydlí

Snížení úrokové míry by mohlo být podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka pro mnoho lidí motivační. Problém však vidí jinde. „Průměrná výše hypotéky se aktuálně pohybuje na úrovni 2,75 milionu korun. U státních půjček pro mladé je však možné čerpat maximálně dva miliony korun,“ upozornil Křeček. „Tento limit se ukazuje jako nedostatečný, protože v praxi je za něj téměř nemožné pořídit si bydlení v žádaných lokalitách,“ dodal s tím, že by se limit měl zdvojnásobit. Zároveň by se podle něj měla snížit byrokracie, která je podle něj vyšší než u hypoték.

Smetanová výtku odmítá. „Není pravda, že je program zbytečně administrativně náročný,“ řekla s tím, že seznam dokumentů, které žadatelé musejí předložit, je srovnatelný s požadavky bank.

 

Počet schválených žádostí

Objem (v mil. korun)

2018*

298

249

2019

372

435

2020**

103

134

Celkem

773

819

*od spuštění programu v srpnu do konce roku

**od ledna do srpna