Ústav pro studium totalitních režimů povede Zdeněk Hazdra

Zdeněk Hazdra

Zdeněk Hazdra Zdroj: ctk

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stal nynější náměstek ústavu Zdeněk Hazdra. Ve třetím kole konkurzu dnes získal nadpoloviční většinu hlasů. Šestičlenná rada ústavu se rozhodovala mezi ním a francouzskou historičkou Muriel Blaiveovou, která do posledního kola také postoupila.

Pro Hazdru hlasovali čtyři členové Rady ÚSTR, jeden člen upřednostnil historičkou Blaiveovo a jeden se hlasování zdržel.

Volba byla oproti předchozím pokusům o zvolení nového šéfa ústavu rychlá. Podle Hazdry je jeho zvolení překvapivé, nečekal takovou rychlost.

Hazdra v ústavu působí od jeho vzniku. V roce 2010 ho tři měsíce i dočasně vedl. Do funkce by měl nastoupit 1. července. Nahradí stávající šéfku Pavlu Foglovovou, která je v čele ústavu od loňského dubna, kdy Rada ÚSTR odvolala Daniela Hermana. Ten je nyní ministrem kultury.

Hazdra novinářům řekl, že si byl vědom toho, že názor rady není jednotný a vnímá to jako závazek. „Je mým velkým úkolem přesvědčit o tom, že volba nebyla špatná,“ uvedl. Jako prvního náměstka si chce na ústav přivést Ondřeje Matějku z občanského sdružení Antikomplex. Podle Hazdry jde o velmi organizačně schopného a erudovaného historika.

Pět konkurentů

O místo šéfa ústavu, který má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, mělo zájem pět kandidátů. Hazdru odmítali někteří zaměstnanci ústavu a odbory. Tuto skutečnost rada podle Benešové zvažovala. „Neprotestovali jen proti panu Hazdrovi, protestů víc bylo i proti jiným kandidátům,“ odpověděla. Proti průběhu konkurzu a rozhodnutí rady se ohradili dva neúspěšní kandidáti, a Konfederace politických vězňů ČR ho dokonce označila za podvodně zorganizovaný.

Hazdra prohlásil, že by chtěl vést otevřený dialog se všemi zaměstnanci a atmosféru v ústavu zklidnit. „Mojí rolí bude, abych s lidmi komunikoval a přesvědčil je, že mají společný úkol a cíl. Není cílem nikoho z nás ústav zničit a rozbít, ale získat mu adekvátní postavení ve společnosti,“ řekl. Do úřadu nastoupí 1. května.

Spory v ústavu

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců už od jeho založení. Loni způsobilo rozruch odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila Pavlou Foglovou, která Hazdru do ústavu znovu přivedla. I ona čelí kvůli některým svým rozhodnutím kritice, stejně jako členové rady.

Hazdra dnes zopakoval, že chce zvýšit vědeckovýzkumnou a vzdělávací roli ústavu. Konkrétně vzdělávací úsek potřebuje podle něj personálně posílit, chce se zaměřit na spolupráci se školami a vzdělávacími středisky. „To jsou kroky, které povedou k získávání prestiže ústavu a jeho začleňování do společnosti,“ dodal. Význam vidí i v podpoře projektů orální historie.