Utajené rozhodnutí: Česko za smír v kauze státních garancí zaplatí 1,38 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Vláda dnes schválila návrh ministra financí Jana Fischera zaplatit za smír v kauze státních garancí 1,38 miliardy korun. Narovná se tak několik let trvající spor se dvěma zahraničními firmami, které od českého státu nárokovaly zaplacení více než 13 miliard korun plus úroky za dříve poskytnuté garance na předprivatizační úvěry podniků. Informoval o tom server Česká pozice. Vláda o tom rozhodla v utajeném režimu, informaci proto mluvčí vlády ČTK nemohla potvrdit.

Po podpisu smlouvy se všechny pohledávky držené žalující stranou mají vrátit do majetku státu, respektive ministerstvu financí. Předmětné pohledávky byly původně vlastněny řadou státních podniků, jejichž majetek byl v devadesátých letech privatizován. Žalující strana nabídla ministerstvu financí již loni na podzim smír týkající se všech jejich nároků za protihodnotu 1,68 miliardy korun, ale částka po jednáních byla v říjnu 2012 snížena na 1,38 miliardy.

Pokud by ministři v demisi nyní nesouhlasili s navrhovaným narovnáním, hrozilo, že žalující strana začne spor řešit pomocí mezinárodní arbitráže. Podle informací České pozice se MF dostalo do časové tísně, proto na korekci smíru, tedy na snížení částky, nezbyl žádný prostor.

Spor se týkal několika set více než dvacet let starých úvěrů z portfolia již zaniklé České konsolidační agentury, které byly kryté stoprocentní státní garancí. Podle informací a dokumentů, které má Česká pozice k dispozici, jsou žalujícími stranami kyperská firma Nesyros Limited a britská Alde Securities. Za oběma stojí sedmdesátiletý britský občan Jonathan Wiesner, o němž z otevřených zdrojů existuje jen málo informací. Wiesner údajně delší dobu obchoduje s pohledávkami. Kdyby nedošlo ke smíru, žalující strany by se prý obrátily na soud s dalším nárokem až 35 miliard korun.