Uzákonění restrikcí vyvolává odpor. Vláda chce ohýbat zákon, míní opozice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od 11. května se budou moci konat sportovní akce do 100 osob

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od 11. května se budou moci konat sportovní akce do 100 osob Zdroj: ČTK

Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch a Andrej Babiš (24.4.2020)
Sněmovna o koronaviru: Adam Vojtěch (za ANO) se bránil kvůli nákupu ochranných prostředků ministerstvem zdravotnictví (28.4.2020)
Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Adam Vojtěch a Alena Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
4
Fotogalerie

Zpřísnění normy o ochranně veřejného zdraví, které chce vláda příští týden prosadit v Poslanecké sněmovně, vyvolává stále větší odpor opozice. Rozšíření pravomocí šéfa rezortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) zakazovat nebo omezovat obchody či dopravu kritizují i někteří právníci. Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že kabinet potřebuje účinné nástroje pro boj s koronavirem i po skončení nouzového stavu.

„Cílem novely zákona je provést Česko řízeným návratem do normálního života při zachování určité míry omezení a jejich postupného rozvolnění,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ministr vnitra a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček hodlá předlohu podrobit testu ústavnosti. „Než ale bude vakcína proti novému typu koronaviru, nějaká forma rozhodování je nutná,“ uvedl s tím, že návrh nesmí obcházet pravomocný verdikt Městského soudu v Praze o nezákonnosti restrikcí ministerstva, které se týkaly volného pohybu osob nebo maloobchodního prodeje.

Opozice je přesvědčena, že omezování svobody občanů musí odsouhlasit vždy celá vláda s posvěcením parlamentu. „Nemůže to rozhodovat pouze jediný ministr,“ míní šéf ODS Petr Fiala.

Pro Piráty je nepřijatelné, aby ministr Vojtěch zakazoval například shromáždění proti vládní politice. „Vhodnější by bylo zavést stav pandemické pohotovosti, který by schvalovala vláda a mohla by ho stejně jako nouzový stav zrušit Poslanecká sněmovna,“ řekl deníku E15 předseda strany Ivan Bartoš.

„A teprve v rámci stavu pohotovosti by mohl některá opravdu potřebná a přesně vymezená opatření vydávat ministr zdravotnictví,“ dodal.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že vláda postupuje účelově a netransparentně. „Místo aby otevřeně a úplně informovala sněmovnu, a hlavně veřejnost, přichází s ohýbáním paragrafů,“ uvedla.

Advokát Tomáš Sokol připomněl rozhodnutí pražského městského soudu, kde je jasně napsáno, že zásadní kroky má činit kabinet jako celek, a nikoliv jedno ministerstvo. „Vláda by měla počkat na názor Nejvyššího správního soudu,“ dodal v narážce na kasační stížnost, kterou chce k soudní instanci podat právě Vojtěchův úřad. 

Premiér Babiš oponuje, že bez novely zákona by nebyl dodržen plán na rozvolňování restrikcí. „A nebylo by možné připravit se na případná nová opatření, pokud by zemi zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru,“ tvrdí.

 

Co by mohl ovlivňovat ministr zdravotnictví

Činnost obchodních center, tedy například možnost nařídit jejich úplné zavření nebo pouze částečné otevření

Fungování obchodních a výrobních provozoven, což by mělo dopad na řemeslníky i větší firmy

Chod zdravotnických zařízení, která by mohla provádět jen akutní vyšetření a operace

Veřejnou dopravu a sociální služby

Provoz bazénů a wellness, nařídit jejich uzavření, případně využívání jen v omezené míře

Veřejné akce včetně protivládních demonstrací, které by se mohly konat jen za účasti desítek účastníků, ne více

Používání osobních ochranných prostředků, tedy zavést jejich povinnost

pramen návrh vlády