V Bellinzoně začala klíčová část procesu kolem MUS

Antonín Koláček

Antonín Koláček Zdroj: ctk

Soud ve švýcarské Bellinzoně rozhodl spojit obě části procesu s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) obžalovanými ve Švýcarsku z praní špinavých peněz, z podvodů a z korupce. Proces byl rozdělen letos v květnu na úvod líčení, protože se tehdy odstavila jen část obžalovaných.

Ve švýcarském městě Bellinzona dnes začala klíčová část procesu s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří jsou ve Švýcarsku obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. K soudu se dnes dopoledne dostavili Antonín Koláček a belgický obchodník Jacqes de Groote.

Opět nedorazil Oldřich Klimecký, který se při minulé fázi líčení omluvil kvůli nemoci manželky a kvůli tomu, že nemá na pobyt ve Švýcarsku peníze. Zbývající obžalovaní Jiří Diviš, Petr Kraus a Marek Čmejla jsou předvoláni na dnešní odpoledne.

Soud nyní rozhoduje, zda sloučí obě větve procesu. O rozdělení rozhodl soudce, protože na úvod soudu se v květnu dostavili jen Čmejla, Diviš a Kraus. Pokračoval v líčení s nimi a zbývající tři obeslal na 10. června. Tehdy přišli jen Koláček a šestaosmdesátiletý de Groote. Tribunál už na úvod zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

„Samozřejmě nemáme žádný problém a počítáme s tím, že se to spojí,“ řekl před zahájením líčení ČTK Koláček. Předal také tribunálu v Bellinzoně písemné prohlášení, ve kterém líčí své působení kolem MUS.

„Celý minulý víkend a v pondělí a úterý jsem sepisoval své prohlášení a v pátek bylo doručeno v češtině a francouzštině švýcarskému soudu,“ řekl Koláček, který při minulém líčení odmítl odpovídat na konkrétní otázky týkající se kauzy.

Soudce prohlášení odmítl

Soudce nicméně jeho prohlášení odmítl s tím, že se mohl vyjádřit při výslechu před dvěma týdny. Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher také řekl, že Koláček může své argumenty předestřít při své závěrečné řeči. Podle něj není na Koláčkovi, aby rozhodoval o formě své výpovědi.

Koláček před dvěma týdny nechtěl odpovídat veřejně s tím, že se obává výhrůžek a manipulací „zvláštních sil“, které se kolem něj prý začaly pohybovat.

Když byla začátkem roku 2008 zablokována konta obžalovaných ve Švýcarsku, údajně se kolem nich začali pohybovat „právníci a lidé z bezpečnostních složek, a začali nám navrhovat, že za určitý podíl na zadržených penězích nám pomohou celou věc ve Švýcarsku vyřídit,“ řekl tehdy Koláček a mluvil i o výhrůžkách na jeho adresu.

On stejně jako další obžalovaní také tvrdí, že by je výpověď mohla poškodit při probíhajícím vyšetřování kauzy v České republice.

Soudce naopak přes námitky obžaloby vyhověl návrhu Koláčkova obhájce, aby byl do spisu zařazen posudek Výzkumného ústavu hnědého uhlí. Podle obhájce Michaela Mraze má posudek soudu poskytnout informace o pozadí privatizací v 90. letech. Advokát Klimeckého také předal soudu písemný dokument vysvětlující nepřítomnost jeho klienta.

Manažeři v protiútoku

Minulý týden také Koláček, Čmejla, Diviš a Kraus zažalovali v ČR firmu Czech Coal Services, napojenou na nástupce MUS, společnost Czech Coal. Bývalí manažeři MUS žalují Czech Coal Services a její spolumajitele Petra Pudila a Vasila Bobelu za podvod, kterého se údajně dopustili tím, že soudu v Bellinzoně poskytují údajně nepravdivé informace. Czech Coal Services se připojila k žalobě jako poškozená strana a požaduje náhradu za údajnou škodu 6,3 miliardy korun.

Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Českou republiku svým jednáním prý připravili asi o tři miliardy korun. Podle prokuratury použili obžalovaní k ovládnutí společnosti MUS přímo peníze z jejích fondů.

Průběh jednání sledujeme.