V Česku je 1300 bezpečnostních agentur, stát chce pročistit trh

Nová pravidla. Chystaný zákon stanoví chybějící podmínky pro černé šerify – budou muset doložit svou
bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Část agentur, jejichž podnikání balancuje na hraně šedé ekonomiky, se tak bude muset zbavit jak recidivistů, tak fyzicky či psychicky postižených jedinců.

Nová pravidla. Chystaný zákon stanoví chybějící podmínky pro černé šerify – budou muset doložit svou bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Část agentur, jejichž podnikání balancuje na hraně šedé ekonomiky, se tak bude muset zbavit jak recidivistů, tak fyzicky či psychicky postižených jedinců. Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna má v prvním kole projednat normu, po níž soukromé bezpečnostní agentury volají 25 let. Tedy ty větší a zavedené. Od návrhu ministerstva vnitra si slibují jasná pravidla pro toto specifické podnikání a větší jistotu klientů. A hlavně pročištění trhu, na němž se ročně protočí zhruba osmnáct miliard.

Poskytovatelé služeb, jako je ostraha osob a majetku či pátrání, zaměstnávali koncem loňského roku 46 tisíc lidí. Stát jejich činnost prakticky nereguloval.

„Živnostenský zákon, podle něhož se řídíme, je naprosto bezzubý. Umožňuje poskytovat bezpečnostní služby i velmi nedůvěryhodným subjektům a zaměstnávat diletanty a zločince,“ uvedl viceprezident Unie soukromých bezpečnostních služeb Michal Kuník.

V současnosti je vydáno přes 6700 koncesí, řada firem jich však drží několik. Nelze proto přesně vyčíslit, kolik jich v tuzemsku působí. „Odhadem by to mělo být třináct set agentur, což je na desetimilionovou zemi příliš. Když to porovnáme se zahraničím, počet by měl klesnout na nejvýš pět až šest stovek,“ dodal Kuník.

Komerční bezpečnostní agentury zaměstnávají 46 tisíc lidí. Zdaleka ne všichni jsou spolehliví.

Až zákon začne platit, licence na deset let bude po souhlasu policie a tajných služeb vydávat ministerstvo vnitra. To bude moci oprávnění také odebírat, pokud firma přestane splňovat podmínky, závažně poruší předpisy nebo nedoručí doklad o povinném pojištění. Norma rovněž stanoví chybějící podmínky pro černé šerify – budou muset doložit svou bezúhonnost a zdravotní způsobilost. Tím se část agentur bude muset zbavit jak recidivistů, tak fyzicky či psychicky postižených jedinců. „Dochází k brutálnímu zneužívání dotací na invalidní osoby,“ poznamenal Kuník.

Předloha nijak nerozšiřuje možnosti k zásahu do práv a svobod třetích osob. Pracovníci ochranek nebo komerční detektivové se nadále budou řídit instituty trestního a správního práva, tedy nutnou obranou a krajní nouzí. Přesnější vymezení zásahů do soukromí v návrhu zákona chybí. Kritici jeho autorům vytýkají také to, že se proti neudělení licence nebude možné bránit a policie s tajnými službami získají možnost zlikvidovat jakoukoli společnost v oboru.

Napříště se bude rozlišovat pět druhů soukromé bezpečnostní činnosti: ostraha osob a majetku, pátrací služby, převoz hodnotných věcí, technická služba pro ochranu osob a majetku a bezpečnostní poradenství.

Manfred Švestka: Zákon o bezpečnostních agenturách nás nesmí oklešťovat

V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem, schválila vláda