V Česku přibývá nemanželských dětí, tvoří dvě pětiny narozených

děti

děti Zdroj: e15

Zatímco před deseti lety přišla mimo manželství na svět zhruba pětina chlapců a děvčat, nyní jsou to už víc než dvě pětiny. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

V roce 2000 se mimo manželství narodilo 19 800 dětí, o deset let později jich bylo skoro 47 200. Podíl se tak zvedl z 22 procent na 40 procent. Za první tři čtvrtletí loňského roku se pak zvýšil na skoro 42 procent.

Za socialismu podíl nemanželských potomků nikdy nepřekročil osm procent. V roce 1989 se mimo manželství narodilo každé 12. dítě a v letech 1973 a 1974 jen asi každé 25. dítě. Za první republiky se mimo oficiální svazek rodilo každoročně zhruba 12 procent dětí.

Zatímco v minulosti označení „nemanželské dítě“ mělo negativní nádech, v posledních letech se nad tímto označením nikdo příliš nepozastavuje. Nemusí to navíc znamenat, že by děti vyrůstaly bez jednoho rodiče. Mnohé páry totiž žijí stejným rodinným životem s potomky jako manželé, jen bez svatby.

Počet dětí nesezdaných párů stoupá i v tradičně katolické Itálii. Podle čerstvých statistik se tam mimo manželství rodí už každé čtvrté dítě. Sňatek navíc Italové uzavírají v čím dál pozdějším věku, ženy v průměru ve třiceti letech, muži až po dovršetí 33. roku.

K evropským zemím s nejvyšším podílem potomků narozených mimo manželství patří Švédsko se zhruba 55 procenty. Páry často uzavírají sňatek až po prvním dítěti. Podle údajů Eurostatu se prvorozené děti rodí nesezdaným partnerům dokonce ve dvou třetinách případů.

Koordinátor Národního týdne manželství Petr Činčala ale tvrdí, že zahraniční odborné studie ukazují, že rozdíl v životě s tradičním svazkem a „na psí knížku“ existuje. Podle zjištění rodiny založené na volném vztahu nejsou tak dobře finančně zajištěny, děti mívají horší vzdělání a častější jsou i sklony ke kriminalitě, uvedl Činčala. Podle něj párům chybí informace a vzory, protože v časopisech, na internetu a ve filmu se spíš „propaguje volná láska“.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) neexistuje lepší uspořádání pro výchovu dětí a společný život, než je manželství. Za přežitek ho nepovažuje. Nesdílí prý „takzvané liberální názory“, že „papír je zbytečný“. Míní, že lidem chybí odpovědnost, proto sňatek neuzavírají. Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml uvedl, že manželství není jen oběť, ale partnery také obohacuje a rozvíjí. Premiérův poradce Roman Joch zas míní, že západní kultura a společnost tradičnímu svazku příliš nepřeje a zasloužil by si pomoc a podporu společnosti.