V Česku rychle přibývá dolarových milionářů

ilustrační foto

ilustrační foto

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než 29 procent, přes milion dolarů mělo 16 200 lidí. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a Merrill Lynch Global Wealth Management, kterou dnes prezentovala Capgemini. V tuzemsku tak bylo více boháčů, než například v sousedním Polsku.

Lidí s majetkem přesahujícím milion dolarů loni přibylo o 8,2 procenta na 10,9 milionu, tento počet překonal úroveň před krizí v roce 2007. Finanční bohatství dolarových milionářů vzrostlo o 9,7 procenta na 42,7 bilionů dolarů (783 bilionů korun).

„Rostoucí počet velmi bohatých lidí v ČR reflektuje fakt, že loni se ekonomická situace mírně zlepšila. Druhým důvodem je to, že v české společnosti se postupně rozevírají nůžky mezi domácnostmi s nízkými a vysokými příjmy,“ řekl analytik Patria Finance David Marek. Vyšší počet tuzemských dolarových milionářů než například v sousedním Polsku podle něj souvisí s tím, že HDP na osobu je v Česku o 29 procent vyšší než v Polsku, což více než kompenzuje rozdíl v celkové velikosti populace.

„V posledních letech lze v počtu i výši majetku dolarových milionářů vidět velké výkyvy,” řekl John Thiel, ředitel U.S. Wealth Management a Private Banking & Investment Group, Merrill Lynch Global Wealth Management. „V roce 2010 jsme byli svědky zpomalení růstu oproti dvouciferným hodnotám roku 2009, kdy se mnoho trhů rychle vzpamatovávalo ze ztrát způsobených krizí,” dodává Thiel.

Velká část dolarových milionářů zůstává koncentrována ve Spojených státech, Japonsku a Německu a dohromady jde o 53 procent všech dolarových milionářů ve světě. Hlavním sídlem jsou s 3,1 miliony boháčů Spojené státy. „Koncentrace dolarových milionářů se v těchto již rozvinutých trzích bude nadále snižovat díky trhům, které se teprve rozvíjejí nebo nově vznikají,” předpokládá Jean Lassignardie, Globální ředitel prodeje a marketingu, Global Financial Services společnosti Capgemini.

Mezi první dvanáctku států s největším počtem dolarových milionářů se loni dostala poprvé také Indie.

Zatímco v bohatství dolarových milionářů předběhla oblast Asie a tichomoří Evropu již v roce 2009, nyní ji předčila také co do jejich počtu, díky růstu 9,7 procenta na 3,3 miliony, zatímco Evropa rostla jen o 6,3 procenta na 3,1 miliony.

Bohatství roste hlavně v Asii

Největší nárůst milionářů zaznamenaly Hong Kong, Vietnam, Polsko, Srí Lanka a Švédsko. „Největší nárůsty zaznamenaly asijské země. Během krize asijské země zaznamenaly nejmenší pokles HDP a po krizi naopak nejvíc rostly,“ Jiří Briford z české pobočky Capgemini.

Zhruba dvě procenta milionářů tvoří mladí lidé do 31 let. Dalších 15 procent lidé mezi 31 a 45 lety. Největší podíl žen mezi milionáři je v severní Americe, kde tvoří 37 procent bohážů. V druhém Japonsku mají ženy podíl 32 procent.

Celosvětová tržní kapitalizace se zvýšila o 18 procent na 55 bilionů dolarů. Milionáři stále investují hlavně do akcií a komodit. Podíl investic do akcií stoupl o čtyři procentní body na 33 procent. V roce 2012 očekávají bohatí lidé zvýšení svého vlastního kapitálu, ale zároveň nižší míru jeho alokace do nemovitostí a hotovosti nebo vkladů.

V roce 2012 očekávají dolaroví milionáři ještě větší zvýšení jejich vlastního kapitálu a současně snížení jejich alokace do nemovitostí a hotovosti/vkladů.