V hypotetických volbách by opět vyhrála ČSSD, KDU-ČSL by se vrátila

Češi by v hypotetických červencových volbách jasně preferovali levici, největší důvěru by dostala ČSSD (34,5 procent hlasů). Sociální demokraté a komunisté by disponovali pohodlnou většinou 109 hlasů. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP, které tak poukazuje na skutečnost, že po více jak ročním vládnutí koaliční vlády vedené premiérem Petrem Nečasem, tato vláda nadále ztrácí voličskou důvěru a s ní i voličskou podporu k realizování vládních reforem.

Pozici druhé nejsilnější strany si díky zisku 17,8 procent upevnila ODS a oproti počátku června letošního roku posílila o 1,5 procentního bodu. Mírný růst volebních preferencí ODS pak lze s největší pravděpodobností dle SANEPu chápat jako ocenění snahy prosadit maximum možných reformních kroků.

Druhá nejsilnější strana TOP 09 by získala 16,3 procenta hlasů. I zde je výsledek spjatý s prosazováním reforem. KSČM dosáhla preferencí 13 procent respondentů a stejně jako v červnu letošního roku by získala pozici čtvrté nejsilnější politické strany v Poslanecké sněmovně. Pod pětiprocentní hranicí se tak i nadále drží Věci veřejné, jež by aktuálně získaly 3,4 procent, tedy o 0,3 procentního bodu méně než počátkem června tohoto roku.

Poslední stranou, jež by v hypotetických červencových volbách dokázala překonat pětiprocentní volební práh, a tedy splnit nutnou podmínku pro vstup do PSP ČR, je KDU-ČSL se ziskem 5,3 procent. Lidovci si tak i přes mírný pokles preferencí (o 0,4 procent) oproti minulému měsíci udržují šanci stát se stranou se zastoupením v PSP ČR, disponující velkým koaličním potenciálem.

Volební preference 30.6.-7.7.2011Volební preference 30.6.-7.7.2011 | SANEP

Zdroj: SANEP

Voliči jsou politikou znechuceni

Z pohledu voličů je znát i celkové znechucení z dění na domácí politické scéně, jehož projevem je velice nízká voličská účast. Největší propad důvěry voličů nastal v případě nejmenší vládní strany, Věcí veřejných, která se nadále propadá hluboko pod pětiprocentní hranici, jejíž dosažení je nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Věci veřejné tak jednoznačně nenaplnily očekávání svých voličů.

Po koaličních sporech vládních stran a řadě korupčních afér některých členů vládního kabinetu naopak voliči ODS a TOP 09 oceňují reformní kroky vlády, což se projevuje mírným nárůstem volebních preferencí těchto vládních stran. V každém případě celkové vyznění vládních reforem, které doprovázejí odborářské protesty a stávky, jednoznačně nahrávají sociální demokracii a KSČM.
Podle SANEPU též roste poptávka po návratu KDU-ČSL.

Z pohledu poslaneckých mandátů by však tento teoretický volební výsledek znamenal opět patovou situaci, neboť vítězná ČSSD by v případě odmítnutí koaliční spolupráce s KSČM, s níž by mohla pohodlně vládnout, mohla sestavit pouze menšinovou koalici s KDU-ČSL, ovšem s tichou podporou KSČM.

SANEP - volební preference v červenciSANEP - volební preference v červenci | SANEP

Zdroj: SANEP

Dalšími variantami by pak mohla být pouze velká koalice ČSSD s ODS, anebo i případná většinová koalice ČSSD s TOP 09 a KDU-ČSL, což ale není pravděpodobné - vzhledem k odlišným ekonomickým prioritám zúčastněných stran. Varianta sestavení většinové koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pak vzhledem k nedostatečnému počtu poslaneckých mandátů nepřichází v úvahu. Případné červencové volby do Poslanecké sněmovny by tak pro vítěznou ČSSD znamenaly opět velký problém z pohledu sestavení životaschopné vlády.

Průzkum se uskutečnil v době od 30. června do 6. července a zúčastnilo se ho 18 344 ve věku 18 až 69 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.