V Praze se staví méně bytů než za krize. Zásoby developerů se vyčerpávají

Úřední průtahy sráží výstavbu nového bydlení v hlavním městě na nejnižší úroveň za poslední roky. Nejlépe jsou na tom čtvrti jako Vysočany nebo Žižkov.

Úřední průtahy sráží výstavbu nového bydlení v hlavním městě na nejnižší úroveň za poslední roky. Nejlépe jsou na tom čtvrti jako Vysočany nebo Žižkov. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Počet zahájených bytů v Praze je menší než v letech, kdy realitní trh sužovala recese.
Areál bývalého strojírenského podniku ČKD v Praze-Vysočanech se v režii developera AFI Europe mění na nové byty a kanceláře.
Pěti hektarový brownfield mezi Vltavou a kolejemi Nádraží Holešovice se stane místem velkého bytového a kancelářského projektu realitního byznysmena Milana Janků a jeho společnosti Geone.
Do konce loňského listopadu se podle Českého statistického úřadu zahájila stavba 1888 bytů. Meziročně je to propad o více než polovinu.
Developerská společnost Central Group připravuje v severní části Nákladového nádraží Žižkov výstavbu až 2600 bytů za devět miliard korun.
10
Fotogalerie

Úřední průtahy sráží výstavbu nového bydlení v hlavním městě na nejnižší úroveň za poslední roky. Nejlépe jsou na tom čtvrti jako Vysočany nebo Žižkov.

Počet zahájených bytů v Praze je menší než v letech, kdy realitní trh sužovala recese. Do konce loňského listopadu se podle Českého statistického úřadu zahájila stavba 1888 bytů. Meziročně je to propad o více než polovinu.

„Praha je dnes jistým způsobem zamčená. Sice jsou pozemky, kde by se mohlo stavět, ale nedělá se to. A to je problém, který se plně projeví třeba za deset let,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Za tenčící se zásobu novostaveb může podle developerů zdlouhavé stavební řízení. „V minulosti byla doba potřebná pro dosažení územního rozhodnutí přibližně dvanáct měsíců a doba potřebná pro dosažení stavebního povolení asi šest měsíců. V dnešní době se tato doba protáhla na roky,“ uvedl Alexander Adámek, realitní investor ze skupiny Ungelt Partners. Průměrná doba pro získání stavebního povolení je podle Adámka tři až pět let. V případě soudních sporů ale stavební řízení trvá ještě déle.

„Zásoby z minula, z nichž žili developeři v loňském roce a z velké části budou žít i letos, se ale pomalu vyčerpávají. Pokud úřady nezmění svůj přístup, budeme letos svědky dalšího růstu cen. Podle všeho nejméně o pět procent,“ uvedl majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Šéf Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč popisuje mapu metropole, která ukazuje, kde se v Praze bydlí dobře a kde špatně:

Video placeholde
Ředitel institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč popisuje mapu, která ukazuje, kde se v Praze dobře žije a kde naopak. • Daniel Novák

Největší pražský developer očekává, že kvůli omezené nabídce bude letos tempo prodejů nových bytů stagnovat zhruba na 6500 jednotkách. To představuje trh přibližně o 32 miliardách korun.  

Nejvíce bytů v developerských projektech je v hlavním městě ve Vysočanech, na Žižkově a v Letňanech. Naopak žádné bytové novostavby nevznikají v historickém centru města, vyplývá z nové studie IPRu. V centru Prahy totiž chybí volné pozemky, na nichž by se mohlo stavět. Developeři se tam tedy zaměřují na rekonstrukce a dostavby starých domů.

Rozhovor s ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřejem Boháčem o výstavbě v metropoli čtěte ve čtvrtečním vydání deníku E15.