V Sýrii zemřeli tři zaměstnanci Člověka v tísni

Syrské město Aleppo (ilustrační foto)

Syrské město Aleppo (ilustrační foto) Zdroj: Radek Pavlovic

Tři zaměstnanci společnosti Člověk v tísni tragicky zahynuli 7. ledna v Aleppu na severu Sýrie. Zasáhl je granát při ostřelování na jihu města.

Celkem pět členů huminární organizace Člověk v tísni bylo náhodně zasaženo granátem při ostřelování civilních čtvrtí na jihu města. Tři z nich včetně vedoucího týmu zraněním podlehli, další dva byli zraněni lehce. Všichni byli členové týmu, který přes rostoucí rizika již více než rok distribuuje humanitární pomoc tisícům rodin.

„Smrt kolegů a přátel nás všechny těžce zasáhla a se zármutkem a bolestí vyjadřujeme naši hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí. Přes tuto ztrátu je Člověk v tísni i nadále odhodlán poskytovat pomoc těm, kteří ji v prohlubujícím se konfliktu stále více potřebují,“ oznámila organizace na svých stránkách.

OSN přestala počítat oběti

Občanská válka trvá v Sýrii už od března 2011 a doposud si podle odhadů OSN vyžádala přes 100 tisíc mrtvých. Mezinárodní společenství nicméně oznámilo, že přestalo oběti počítat, jelikož údaje nelze věrohodně ověřit. Podle opozice má konflikt až 130 tisíc obětí.

Miliony Syřanů z rodné země prchly, další musely opustit své domovy. Už za dva týdny by se měla v Ženevě konat mírová konference, kde by k jednacímu stolu měly zasednout obě znesvářené strany. Syrská opozice však zatím neví, za bude jednat.

Ze Sýrie odplula první část chemického arzenálu
I přes pokračující boje se zahraničním expertům daří odvážet první nejnebezpečnější chemické zbraně. Svezli je ze dvou míst do syrského přístavu Latakíja, kde je naložili na dánskou loď. Oznámila to Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Sýrie má odhadem kolem 1300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě. Zbraně mají být zničeny do 30. června letošního roku. „Loď doprovází eskorta tvořená dalšími plavidly, která poskytlo Dánsko, Norsko a rovněž Sýrie,“ oznámila OPCW.
Původně se očekávalo, že prvních zhruba 500 tun nejtoxičtějších chemických zbraní bude ze země vyvezeno již do konce loňského roku. Sýrie však stanovený termín nedokázala dodržet. Na převozu zbraní se podílí dánsko-norská flotila, kterou tvoří dvě nákladní a dvě válečné lodě. Donedávna kotvily v jihokyperském přístavu Limasol, minulý pátek se ale přesunuly do syrských vod.