V4 dokončila vůbec první zbrojní projekt, Explosia s ním chce prorazit dál

Houfnice Dana

Houfnice Dana Zdroj: CTK

Vůbec poprvé od vzniku visegrádské skupiny v roce 1991 mají středoevropští zbrojaři společný projekt. Pardubická Explosia, slovenská ZVS Dubnica nad Váhom a polská Dezamet Nowa Deba dokončily po několika letech vývoje a zkoušek moderní velkorážnou munici, která byla úspěšně zavedena v polské armádě. Ta si za téměř sto milionů korun objednala první várku dvanácti tisíc kusů granátů a samospalitelných hnacích náplní pro nové samohybné houfnice Krab ráže 155 milimetrů.

Firmy očekávají, že dodají další desítky tisíc kusů tohoto speciálního střeliva, protože Poláci postupně nakoupí stovky houfnic Krab v několika variantách. Klíčový komponent – hnací náplně – dodává právě Explosia.

„Česká republika se díky vývoji a zkušenostem sahajícím až do šedesátých let minulého století zařadila po bok několika málo zemí na světě, které umějí vyrobit tyto náplně tak, aby splnily požadované parametry a přitom v hlavni zcela shořely a nezanechaly v ní nečistoty,“ uvedl obchodní ředitel Explosie Pavel Bulant. Polská zakázka má podle něj českým náplním otevřít cestu do dalších zemí NATO.

Pardubická společnost nejprve zajistí dodávky náplní a pak postupný přenos know-how do Polska. „Výsledkem bude výroba v Polsku pod naší licencí. Podobně postupujeme i v jiných zemích. Přínos má pro nás hlavně to, že jsme dodavateli kompletní technologie,“ vysvětlil generální ředitel firmy Josef Tichý.

Spolupracující výrobci ze tří zemí visegrádské skupiny očekávají, že dodají desítky tisíc kusů speciálního střeliva.

Spolupráce na projektu mezi Čechy, Slováky a Poláky začala v roce 2007. V polských systémech Krab měly být uplatněny poznatky Explosie a ZVS Dubnica s vývojem munice pro slovenské houfnice Zuzana 2 ráže 155 milimetrů. Jde o zbraň, o jejímž využití česká armáda teprve uvažuje.

Zatímco v Pardubicích se vyvíjely náplně, na Slovensku granáty. V roce 2015 musela Explosia absolvovat srovnávací testy náplní BC-E, respektive TC-F s konkurenčními DM82A1 německého Rheinmetallu. „Bylo potřeba zvážit, jakým způsobem upravíme naše náplně tak, abychom příliš nezasáhli do technických podmínek,“ popsal testy vedoucí oddělení výzkumu a vývoje Zbyněk Akštein.

Zkoušky prokázaly, že české náplně dosahují špičkových parametrů. „Následovala závazná objednávka na dvanáct tisíc kusů náplní. Skončila první, nejdůležitější etapa – potvrzení našich kvalit přímo u zákazníka,“ dodal šéf Explosie Tichý.