Ve školkách přibylo dětí cizinců, jejich počet se za pět let zdvojnásobil

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

V mateřských a základních školách v Česku v posledních letech přibývá dětí se zahraničním původem. Zatímco před pěti lety navštěvovaly školky čtyři tisíce migrantů, v letošním školním roce jich je přes osm tisíc, tedy dvojnásobek. Pozvolnější nárůst zaznamenaly i základní školy: ze čtrnácti tisíc na osmnáct tisíc, uvedlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Z národností převažují Ukrajinci, Vietnamci, Slováci a Rusové. Přitom ještě před pár lety převažovali Mongolové.
Čím dál více dětí navíc v tuzemsku trvale bydlí.

Zatímco před deseti lety to na základních školách bylo šedesát procent z nich, loni už to bylo 81 procent. „Jednak je Česko pro stále větší počet cizinců cílovou zemí, jednak cizinci, kteří v ČR pobývají dlouhodobě, se zde plánují usadit a přivádějí sem nebo tu zakládají rodinu,“ popsala Kristýna Titěrová z organizace Meta, která s mladými migranty pracuje.

Přibývá podle ní dětí, které sice mají české občanství, ale v jejichž rodinách se nemluví česky. Pro děti i učitele představuje největší výzvu překonat komunikační problémy.

V některých městských částech Prahy se jedná již o podstatné procento dětí

„Děti nikomu nerozumí, často přesně nechápou, co se děje a co se od nich očekává, nemají možnost sdělit pedagogovi své potřeby. Některé děti se adaptují dobře, pro některé je to obrovská zátěž,“ míní Tereza Linhartová z Mety.

Prioritou tak je, aby děti zvládly češtinu. Ministerstvo školství podporuje výuku těchto žáků jak metodicky, tak formou rozvojových či dotačních programů.

Situace se přitom výrazně liší kraj od kraje. Poměrně velké procento dětí cizinců v mateřských školách vykazuje přirozeně Praha a obecně větší města. „V některých městských částech Prahy se jedná již o podstatné procento dětí. Například v Praze 13 to může být podle odhadu až deset procent dětí,“ popsal Pavel Košák ze vzdělávacího programu Varianty organizace Člověk v tísni.