Věci veřejné souhlasí se snižováním výdajových paušálů u živnostníků

Michal Babák, Věci veřejné

Michal Babák, Věci veřejné Zdroj: ctk

Věci veřejné podporují snížení výdajových paušálů u živnostníků a u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), o kterém uvažuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). U řemeslníků navrhuje strana snížení o 20 procentních bodů. Řekl to ekonomický expert strany Michal Babák (VV). Záměr ministerstva financí omezit výdajové paušály živnostníků vítá také ČSSD. Informuje o tom agentura Mediafax.

Podle Babáka mají živnostníci v České republice opravdu velké úlevy narozdíl od jiných evropských zemí. Z tohoto důvodu by byly Věci veřejné pro vrácení podoby výdajového paušálu na stav z roku 2008. U příjmů z řemeslné činnosti by tak byl výdajový paušál 60procentní.

U klasických živností by se měl podle VV snížit paušál o 10 procentních bodů, u lékařů a právníků o 20 procentních bodů. Změny by se podle Babáka neměly dotknout zemědělského, lesního a vodního hospodářství, píše dále Mediafax. VV by výhody pr malé a střední podnikatele přesunula na jiné oblastí, jedním z návrhu je například to, že by se mohla odvádět DPH až ze zaplacených faktur.

Návrh podporuje také ČSSD, proti se staví Hospodářská komora

Podle stínového ministra financí Jana Mládka je ČSSD pro zachování paušálu v určité míře (je nutné prodiskutovat systémovou změnu). „Všechny návrh dosud vedly ne k řešení problémů, ale k rozevírání nůžek mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými. Pokud ministr financí pochopil, že má problém a že by ty nůžky měl svírat a ne otevírat, tak je to pozitivní vývoj,“ uvedl Mládek.

Unie malých a středních podniků naopak návrh rezolutně odmítá. Snížení paušálů by pro řadu živnostníků prý mohlo být likvidačním, což negativně ovlivní ekonomiku České republiky. Podle předsedy unie Davida Šeicha by takovéto opatření mělo silně negativní vývoj nezaměstnanosti a zdůraznil, že jako OSVČ je nyní registrováno těměř milion obyvatel.

Stejně hovoří i Hospodářská komora ČR. „Snížení výdajových paušálů by v praxi de facto představovalo zvýšení přímých daní. To by bylo v rozporu jak s programem této vlády, tak i s filozofií daňové reformy, kterou tato vláda postupně realizuje. K tomu je třeba připomenout, že jednotlivé sazby výdajových paušálů nebyly určeny podle pohledu do křišťálové koule, ale na základě zcela konkrétních výpočtů,“ upozornil šéf komory Petr Kužel.

Podle údajů ministerstva financí jsou právě výdajové paušály výhodnější než přímé placení daní. V první polovině roku 2011 stát dokonce na daních živnostníků a OSVČ „prodělal“ 1,2 miliardy korun. „Dlouhodobě to pokládám za neudržitelné. Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější,“ řekl Kalousek Hospodářským novinám.