Věci veřejné v červnu zvolí nové vedení strany

"Zkušenosti z byznysu určitě nejsou k zahození," říká Kateřina Klasnová.

"Zkušenosti z byznysu určitě nejsou k zahození," říká Kateřina Klasnová. Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Vedení Věcí veřejných na volební konferenci v Hradci Králové dalo k dispozici své funkce. Učinil tak předseda strany Radek John, místopředsedkyně Kateřina Klasnová a místopředseda Jiří Kohout. Umožnili tím začátek nového volebního procesu. Strana si nové vedení zvolí 23. června.

„Naši stranu nyní čeká období nominací kandidátů a následná volební konference, která rozhodne o novém vedení a zároveň určí témata, úkoly a vize strany pro další období. Do té doby zůstává platný mandát dosavadního předsednictva,“ uvedl Kohout.

V následujících dvou týdnech jednotlivé kluby nominují své kandidáty. Z nich grémium strany vybere šest s nejsilnější podporou. Po jejich prezentacích se uskuteční takzvané primárky, tedy volba internetovým hlasováním. Tu ještě potvrdí řádná volební konference 23. června. John, Klasnová ani Kohout nevyloučili, že budou znovu na funkce ve vedení strany kandidovat.

Klasnová na tiskové konferenci uvedla, že členové strany stojí za programem Věcí veřejných. Strana po rozštěpení přechází do takzvané konstruktivní opozice, podporovat chce vše, co bude v souladu s dosavadním programem bez ohledu na předkladatele. Za klíčové považuje například zrušení anonymních akcií, rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo majetková přiznání a zdanění hazardu.

„Jsem přesvědčen, že kvůli nedávným bezprecedentním událostem zůstali skutečně ti, co nelpí na funkcích, co vnímají své závazky VV vážně a zůstávají věrni programu Věcí veřejných i v dobách deštivých,“ řekl John.

Karolína Peake, která VV opustila a založila platformu , po konferenci VV řekla, že svůj odchod považuje za správný. „Věci veřejné okamžitě změnily názor na řadu věcí, na nichž se dříve dohodly v koalici. Já zastávám politiku čitelnou, nikoliv oportunistickou. Nevidím momentálně ani snahu uvnitř Věcí veřejných tento styl změnit. Nezaznívají slova o programu a jeho prosazování, ale pouze protest a falešný pocit křivdy. Ani jedno nemá v politice místo, ani efekt,“ uvedla.

Peake a další poslanci zdůvodnili odchod z VV tím, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací, kterou podle nich VV dělaly ve vztahu ke koaličním partnerům. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což ale nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. LIDEM se ale již stalo členem vládní koalice s ODS a TOP 09 namísto VV, které přešly do opozice.