Vedení Prahy podá kvůli smlouvě s PVK stížnost do Bruselu

Velín Pražských vodovodů a kanalizací

Velín Pražských vodovodů a kanalizací Zdroj: Michael Tomes, E15

Praha podá stížnost Evropské komisi kvůli smlouvě o pronájmu vodohospodářské sítě mezi městem vlastněnou Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) a Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) vlastněné Veolií. Stížnost na nedovolenou veřejnou podporu Praha podá do 31. ledna 2016, řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Smlouva o pronájmu vodohospodářské infrastruktury platí do roku 2028 a podle vedení města je pro Prahu nevýhodná. PVK krok města nechce komentovat.

„Na konci ledna uplyne lhůta deset let od té doby, co byla uzavřena smlouva mezi PVK a PVS, a tento termín, je deadline pro to, aby bylo možno podporu, kterou Veolia dostává, označit za nedovolenou veřejnou podporu. Po tomto datu by se to stalo existující veřejnou podporou,“ řekla Plamínková.

Město smlouvu o pronájmu kritizuje dlouhodobě, prý je nevýhodná. Od rozhodnutí Evropské komise si pak podle Plamínkové slibuje, že řekne „je to tak a tak a měli byste dosáhnout takové a takové dohody, kterou pak musí posvětit soud,“ řekla. Praha má rovněž posudky, které prý ukazují, že by smlouva mohla být neplatná. To PVK v minulosti několikrát odmítla.

S PVK vyjednává vedení Prahy již delší dobu. Dožaduje se buď zkrácení smlouvy do roku 2020, případně 2022, nebo finanční kompenzace. „Zkrácení smlouvy PVK odmítá,“ řekla Plamínková.

Z tržeb pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí necelé dvě miliardy korun, dalších 830 milionů jsou investice do oprav. Veolia ročně inkasuje kolem 500 milionů korun

PVK nabídla Praze finanční kompenzaci asi dvě miliardy. To je podle Plamínkové málo, Praha si představuje částku okolo pěti miliard. „Dali si k tomu také podmínky nové tarifní politiky, ale my si nejsme jisti, co přesně znamená,“ řekla radní.

Pokud by se podmínky smlouvy změnily, mohla by Praha dostávat dotace na rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Podle Plamínkové by dotace využila na stavby v různých částech Prahy, na stavbu Ústřední čistírny odpadních vod s evropskými penězi již prý nepočítá. Peníze z EU Praha na stavbu za více než pět miliard nedostala mimo jiné také kvůli smlouvě o pronájmu vodovodní sítě.

PVK krok města nechce komentovat. „PVK nebude komentovat současné kroky hlavního města, které jsou motivovány vnitřním politickým bojem rozpadající se koalice a které ve svém důsledku poškozují zájmy Hlavního města Prahy,“ uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a dalších 830 milionů korun vkládá jako investice do oprav. Vlastník PVK, firma Veolia, ročně inkasuje kolem 500 milionů korun. Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.