Velká skvrna Bakala i Česká televize: co řekl Zeman v inauguračním projevu

Prezident Miloše Zeman během své inaugurace (8. 3. 2018)

Prezident Miloše Zeman během své inaugurace (8. 3. 2018) Zdroj: Reuters

Projev Miloše Zemana zřejmě mnohé překvapil
Inaugurace Miloše Zemana (8. 3. 2018)
Inaugurace Miloše Zemana (8. 3. 2018)
Inaugurace Miloše Zemana (8. 3. 2018)
Miloš Zeman s rodinou po inauguraci v katedrále svatého Víta (8. 3. 2018)
9
Fotogalerie

V první části zhruba půlhodinového projevu se Miloš Zeman věnoval uplynulým pěti letem ve funkci. Zmínil například jmenování ústavních soudců, členů bankovní rady České národní banky i dalších funkcionářů, kromě těchto formálních povinností pak vyzvedl své další téma, kterým bylo setkávání s občany.

Rád prý hovořil s běžnými lidmi i osobnostmi v krajích, celkem za pět let absolvoval 4000 setkání. Zeman v inauguračním projevu uvedl, že hodlá pokračovat v setkávání s občany, aby byl plnohodnotným prezidentem, ne ornamentem na státní budově.

Právě k setkávání má prezidentská funkce sloužit, hlava státu se nemá zavírat "za hradbami Pražského hradu nebo za zdmi lánského zámku". K setkávání patří i konzultace se členy vlády, s většinou z nich měl přitom Zeman "korektní až přátelské vztahy". Zeman hovořil také o státních vyznamenáních, z desítek lidí, jimž je udělil, vzpomněl bývalého eurokomisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, "protože tento člověk se výrazně zasloužil o vstup České republiky do Evropské unie".

Za důležité téma funkce označil také ekonomickou diplomacii, a to zejména v zemích s prezidentským systémem, protože "prezident prezidentovi nejlépe rozumí". Připomněl, že během pěti let uspořádal 18 podnikatelských misí, kterých s celkem zúčastnilo přes 700 podnikatelů.

Prezident se také vrátil ke svému inauguračnímu projevu před pěti lety, ve kterém se zabýval ostrovy negativní deviace a mluvil tehdy o nebezpečí neonacistických bojůvek. Dnes kvitoval, že z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) je marginální strana bez zastupitelů krajů nebo poslanců. Zároveň ale Zeman odmítl známkovat jiné politické strany než právě DSSS. Znovu zmínil i druhý ostrov, ekonomickou kriminalitu, kvůli boji s ní podpořil zákon o prokázání původu příjmu a majetku, kontrolní hlášení nebo elektronická evidence tržeb

Významnou část projevu věnoval kritice Zdeňka Bakaly a jeho roli v těžební společnosti OKD. Bakalu, jehož označil za "velkou skvrnu", v projevu obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality, hovořil například o tom, že z podniku bylo vytunelováno 100 miliard korun, Bakala získal miliardové dividendy i krátce před krachem a také okradl nájemníky firmy o jejich byty. Dokud kauza nebude vyřešena, nelze tvrdit, že v České republice je ekonomická kriminalita minulostí, prohlásil Miloš Zeman. Vrátil se i k třetímu ostrovu negativní deviace, médiím, když ostře kritizoval ta, která vlastní Bakala, ale i veřejnoprávní Českou televizi.

Dále prezident řekl, že hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti, pokládá to za užitečné. Za nové téma označil občanskou angažovanost, ve druhém volebním období chce Zeman podporovat aktivní občanství, participaci občanů na věcech veřejných, které má podle něj tři dimenze - ekonomickou, sociální a politickou. V ekonomické oblasti zmínil svůj dlouholetý obdiv k baťovskému modelu podnikání, ze kterého mají prospěch i běžní zaměstnanci.

Zeman hovořil také o potřebě jakési české varianty mírových sborů, tvořených dobrovolníky, které by pomáhaly v regionech, jež to potřebují. Kvitoval přitom přípravu zákona o dobrovolnictví, který by "považoval za účinnější, než je činnost některých, zdůrazňuji některých, neziskových organizací".

Ke konci projevu se prezident vyslovil pro zavedení prvků přímé demokracie, včetně referenda. "Jsou-li občané dostatečně kompetentní, aby rozhodli, kdo má vyhrát volby, proč by neměli být dostatečně kompetentní i k tomu, aby rozhodovali o dalších otázkách," řekl Zeman, který se vrátil i k myšlence panašování u voleb (vybírání kandidátů voliči napříč kandidátkami) nebo možnému zavedení povinné volební účast. "Chceme-li, aby tady bylo skutečně aktivní občanství, pak i povinná volební účast je jeho součástí," prohlásil prezident.

Mezi Zemanem navrhované prvky přímé demokracie zmínil zejména přímé volby starostů a hejtmanů. Měli by jimi podle něj být ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů. Na úplný závěr projevu pak Miloš Zeman slíbil, že se hodlá dožít 90 let a nejméně třikrát se zúčastnit inaugurace svých nástupců.