Verdikt komise budou mít plzeňská práva ve středu

Vladimíra Dvořáková

Vladimíra Dvořáková Zdroj: ctk

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. ČTK to sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Nedávno zvoleného děkana Jana Paulyho rozhodnutí komise šokovalo. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.
Volba děkana 23. ledna 2011
Jan Pauly přijímá gratulaci od rektorky Zápodočeské univerzity Ilony Mauritzové, poté co byl 23. ledna zvolen děkanem právnické fakulty. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Ve středu budou plzeňská práva i Západočeská univerzita (ZČU) znát všechny důvody, proč akreditační komise neprodlouží Fakultě právnické ZČU akreditaci magisterského programu po 31. říjnu 2012. K plnému textu zdůvodnění na 11 stranách musejí ještě dát souhlas poslední členové komise.

Vedení ZČU tvrdí, že práva mají kvalitní personální zabezpečení výuky, a chce rozhodnutí komise odvrátit. Chce se proto sejít s ministrem školství. Podle předsedkyně akreditační komise Dvořákové je přirozené, že ZČU i fakulta hledají opravné prostředky proti rozhodnutí komise. „Ale měly by také řešit situaci studentů pro případ, že to nevyjde,“ uvedla. Nemělo by se čekat až třeba na další rozhodnutí komise v dubnu, dokdy by fakulta podala novou žádost. „Studenti by si měli pohlídat, aby už ZČU začala vyjednávat s fakultami v Brně, Praze a Olomouci,“ řekla. Proces slaďování programů potrvá několik měsíců.

Členové komise se při hodnocení práv shodovali; debatovali o tom, zda ukončit akreditaci v červenci nebo ji prodloužit do října. „Prodloužili jsme to, aby přechod studentů byl trochu usnadněn. Aby se dala větší šance posledním ročníkům a aby ostatní navázali na jiné škole v novém školním roce, což je jednodušší i z hlediska financování,“ uvedla Dvořáková.

Zdůvodnění má komise hotové a zřejmě ještě dnes ho schválí jednotliví členové. „Pokud se to podaří, tak bychom to poskytli panu ministrovi a univerzitě ve středu a zveřejnili bychom to na našem webu, kde by byla varianta bez jmen,“ uvedla. Jde o verdikt komise, tedy doporučení ministerstvu, které oficiálně rozhodne. Pokud komise akreditaci neprodlouží, ministerstvo už nemůže.

U bakalářského programu komise omezila akreditaci a prodloužila ho na čtyři roky. „Studium je zabezpečené dobře, ale měli jsme strach, že v momentě, kdy magisterský program končí, je tam riziko destabilizace. Tak jsme doporučili, aby tam studenti mohli dostudovat, ale aby nepřijímali první ročníky,“ řekla Dvořáková. Řešením by byl přechod bakalářského programu se současným zabezpečením na jinou fakultu ZČU do termínu přijímacích zkoušek. Pak by mohla komise omezení zrušit a umožnila by přijímání nových lidí.