Větší kontrolu špiónů vláda teprve chystá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Plán Sobotkova kabinetu prosadit spolu s rozšířením pravomocí tajných služeb i jejich větší kontrolu se zatím daří plnit z poloviny. Poslanecká sněmovna včera souhlasila jen s návrhem zákona, který špiónům umožní prolamovat bankovní tajemství a získávat údaje o vlastnících telefonních čísel. Teď ho posoudí Senát.

Koaliční politici ujišťují, že norma o vzniku a činnosti speciální komise, která by na civilní rozvědku a kontrarozvědku a také na Vojenské zpravodajství dohlížela, bude předložena brzy. Podle šéfa senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD) má vedle sněmovních orgánů výzvědné služby kontrolovat tým složený ze zkušených soudců. Parlamentnímu dohledu by podléhal rovněž Úřad pro zahraniční styky a informace. „Předloha je už prakticky hotová,“ řekl Bublan.

Posílení pravomocí má službám usnadnit boj s terorismem a organizovaným zločinem. Zatímco současná legislativa umožňuje tok informací o klientech bank jen od služeb směrem k orgánům daňové správy, napříště požádají o údaje Generální finanční ředitelství. Agenti usilují hlavně o data o společnostech, které by mohly ohrozit bezpečnost a ekonomiku Česka. Například tak, že by získaly vliv ve státních či polostátních firmách.

Zpřísnění dohledu žádají i banky

Jan Matoušek z České bankovní asociace požadavky služeb chápe. Připomíná však, že nutností bude souhlas předsedy senátu vrchního soudu. „Měla by to být pojistka proti zneužití. Přesto považujeme za vhodné, aby vláda posílila kontrolu tajných služeb,“ konstatoval.

S tím souhlasí poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL): „Máme zájem zvýšit nejen výkonnost služeb, ale také reformovat jejich kontrolu a koordinaci.“

Další nové opatření - přístup k údajům o klientech telekomunikačních operátorů - umožní zpravodajcům zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. V současnosti mají po nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného.

Podle mobilních operátorů se teprve ukáže, zda rozšíření okruhu uchovávaných a předávaných údajů, bude vůbec technicky možné a jaké náklady to přinese.

Koordinace služeb vázne

Spolu s rozšířením pravomocí a posílením kontroly tajných služeb je třeba zlepšit i koordinaci jejich práce. Často sbírají informace k týmž kauzám, aniž by o tom věděly, a jejich působnost se tak překrývá. Na letitý problém upozornili už před časem někteří koaliční poslanci a senátoři. Podle nich jde o neuralgický bod, kde Česka za některými západoevropskými zeměmi pokulhává.

„Služby se musí umět domluvit, navzájem si předávat informace a sdílet databáze,“ řekl exministr vnitra a bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace František Bublan. Senátor připomíná, že rozvědka, Bezpečnostní informační služba i vojáci připravují pro premiéra a některé ministry pravidelné měsíční přehledy o tom, co zjistily. Tyto přehledy by mohla vyhodnocovat a upozorňovat na možné průniky zvláštní vládní komise.