Vláda: Ať si Zeman o volbách říká, co chce - rozhodne Sněmovna

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, ne prezidentu. Bude pokračovat, dokud bude mít v dolní komoře většinu a schopnost prosazovat svůj program. V reakci na volání nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana po předčasných volbách to dnes uvedl premiér Petr Nečas. Jeho vyjádření poskytl mluvčí vlády. Stejně se v České televizi vyjádřil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj si Zeman může o vládě říkat co chce, odpovědná je ale Sněmovně.

„Vláda je podle ústavy zodpovědná Poslanecké sněmovny, nikoliv prezidentu republiky. Vláda bude pokračovat, dokud bude mít v Poslanecké sněmovně většinu a bude schopna prosazovat koaliční program,“ uvedl Nečas. Podle Kalouska má Zeman na svůj názor právo, přiblížení předčasných voleb ale neznamená. „Ten výrok je sice mediálně výrazný, protože ho říká budoucí prezident, ale v našem ústavním systému nemá vůbec žádnou váhu. Miloš Zeman o tom rozhodovat nebude,“ prohlásil Kalousek.

Jeho optimismus ale nesdílí neúspěšný kandidát na prezidenta a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Jak vnímám to, co budoucí prezident Zeman říkal a jak se vymezoval proti straně LIDEM, tak bude jeho snažení svrhnout tuto vládu co nejdříve,“ řekl serveru Lidovky.cz Schwarzenberg, který povede TOP 09 do příštích voleb.

Podle prvního místopředsedy ODS Martina Kuba zapadá Zemanův názor do jeho protivládní kampaně a pozice levicového kandidáta. Kabinet podle něj má pro jeho stranu smysl, dokud bude naplňovat program ODS, byť ani občanští demokraté nemají radost ze všech poměrů v koalici a změn politických subjektů, které se na ní podílí. Chystaná nová dohoda koaličních stran o tom, co vláda ještě ve zbytku volebního období, chce prosazovat, podle Kuby nepřináší žádnou zásadní změnu kvůli níž by si kabinet měl ve sněmovně říkat o vyslovení důvěry.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach i místopředseda KSČM Jiří Dolejš naopak v televizní debatě zdůraznili, že Zeman dostal přímou podporu od výrazné části občanů. Ti se podle nich jasně vyslovili proti Nečasově vládě. „Výsledek těchto voleb vnímám jako potvrzení dlouhodobého poklesu důvěry této vládě,“ řekl Dolejš.

Také poslanec Věcí veřejných Petr Skokan tvrdí, že jeho strana Zemanovo zvolení vítá. Věci veřejné prý udělají vše pro konec Nečasovy vlády a nebudou za každou cenu lpět na setrvání ve Sněmovně do konce řádného volebního období. „Budeme rádi, když budou nové volby a vše se vyčistí,“ řekl.

Zeman prý může vládu "obohatit", ministři ale stejně poslouchat nebudou

Zemanova avizovaná účast na jednání vlády podle Kalouska sice může „obohatit“ diskusi v kabinetu, nemůže ale podle něj znamenat, že vláda bude nového prezidenta poslouchat. „Nejsme v prezidentském systému a tato přímá volba by ani v ČR neměla být přechodem k prezidentském systému, ani nebyla tak nikdy deklarována,“ řekl Kuba.

Zeman si myslí, že by se měly co nejdříve konat předčasné volby. V rozhovoru v České televizi uvedl, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil. Je to prý jeho občanský názor, který ale jako prezident nebude skrývat. Pro vládu s nízkou důvěrou veřejnosti by podle něj volby byly záchranou.

Z průzkumu agentury Median pro Českou televizi vyplynulo, že 66 procent voličů vnímalo druhé kolo prezidentské volby jako vyjádření postoje k současné vládě. Podle 91 procent lidí ale míní, že ve volbě šlo o vyjádření osobních sympatií a důvěře kandidátům.

Kuba v televizní debatě uvedl, že ODS chce, aby na neobsazený post ministra obrany byl jmenován nestraník, na kterém s se shodnou předsedové koaličních stran. Na dotaz ČT, zda by se jím mohl stát velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák, Kuba řekl, že pokud se na něm shodnou lídři koalice a Nečas se tak rozhodne, bude to respektovat. Stejně se vyjádřil i Kalousek s tím, že jméno nového ministra obrany zatím neslyšel.