Vláda bude řešit, jak dál s členstvím v mezinárodních organizacích. Máme seznam

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: mediafax

Vláda bude tento čtvrtek projednávat zajímavý materiál. Řešit se má, jak lépe využít členství České republiky v mezinárodních organizacích, jak odstranit případné duplicity a maximálně využít hodnoty, kterou za členský příspěvek očekáváme. Česká republika je aktuálně 473 členem mezinárodních organizací, jejichž význam se diametrálně liší. Seznam je součástí článku.

Ministerstvo zahraničních věcí společně s ministerstvem financí vypracovalo analýzu a návrh změny systému odvádění příspěvků, a dokonce vybízí ostatní ministerstva k tomu, aby vypracovaly vlastní návrhy úspory.

“Česká republika je členem 473 mezinárodních organizací. Každá nás něco stojí. I když je nyní mnohdy příspěvek nižší, v řádech několika tisíců korun ročně, členství souvisí i s dalšími náklady,“ uvedla pro E15.cz poslankyně LIDEM a místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Lenka Andrýsková.

Jako příklad vícenákladů jmenovala například služební cesty zaměstnanců ministerstev na jednání do vzdálených destinací.

„Mezinárodní organizace se zabývají opravdu širokým spektrem témat. Představte si, že se probírá orba půdy, výzkum vodních ptáků a mokřadů, ochrana netopýrů, velryby, starosti tajemníků parlamentů, víno a réva, chladírenství, ochrana nových odrůd rostlin,“ dodala Andrýsková.

Tato témata se navíc podle ní mnohdy řeší na několika fórech a v rámci několika struktur. Dochází k tomu, že agenda jednotlivých mezinárodních organizací roste a postupně zasahuje do agendy jiných organizací. „Tyto duplicity by si měli pohlídat
hlavně ti, co mezinárodní organizace platí. Tedy členské státy jako je Česká republika,“ tvrdí poslankyně LIDEM.

Vše cizí neznamená lepší

Češi si podle Andrýskové mnohdy ve své sebekritičnosti mezinárodní organizace idealizují. Tvrdí to na základě svých zkušeností: „Vytváříme si iluzi, že v Paříží, Štrasburku, Bruselu nebo New Yorku jsou schopnější, pracovitější a mají pravdu. Takovou představu ovšem člověk ztratí za pár hodin, co se do mezinárodní organizace zajede osobně podívat. Myslím si, že co se hospodaření a efektivity práce týče, jsou na tom mnohé mezinárodní organizace hůře než třeba náš stát.“

„Důvodem je, že mají mnohem méně dohledu ze strany veřejnosti než třeba právě ministerstva, která jsou pod palbou médií každý den. I přes jejich nižší efektivnost jim stejně pořád vzorně a v podstatě automaticky platíme příspěvky,“ zakončuje Andrýsková.

Jednotlivá ministerstva mají předložit návrh úspor do 31. května 2013. Ministerstvo zahraničních věcí chce být vzorem pro ostatní ministerstva a navrhne postupně některé organizace opustit.

Jak dnes na stejné téma napsal server novinky.cz, stát posílá celkově přes tři miliardy ročně za účast skoro v pěti stovkách institucí, z nichž mnohé jsou klíčové, ale jiné už postrádají smysl.

V příspěvcích organizacím jsou velké rozdíly. Členství v Radě Evropy stálo před dvěma lety téměř 60 milionů korun, v Meziparlamentní unii 3,7 milionu. Mezinárodní visegrádský fond z Česka dostal 37,6 milionu, Světová zdravotnická organizace) 29,7 a Mezinárodní organizace práce 27 milionů korun.

Členství v Mezinárodní unie pro vztahy Slunce–Země pak Česko podle serveru stojí roční příspěvek devět tisíc korun.