Vláda chce, aby se prezident volil obdobně jako senátoři

Ministr financí Miroslav Kalousek s jedním z prezidentských kandidátů Karlem Schwarzenbergem.

Ministr financí Miroslav Kalousek s jedním z prezidentských kandidátů Karlem Schwarzenbergem. Zdroj: profimedia.cz

Koaliční vláda dnes přijala prováděcí zákon k přímé volbě hlavy státu. Nezapracovala však do něj zastropování předvolební kampaně, což může způsobit tvrdý střet ve sněmovně. Opoziční ČSSD totiž podle svého předsedy Bohuslava Sobotky trvá na tom, aby limit na finance utracené v kampani do zákona zabudován byl. Vládou schválenou podobu zákona ostře kritizoval šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„S přijetím prováděcího zákona nás velmi tlačí čas, aby se volby mohly platně vyhlásit a připravit,“ vysvětlovala dnes postoj vlády vicepremiérka Karolína Peake (VV). Ministr vnitra Jan Kubice zase hovořil o „bedničce dynamitu“ zabudované do normy.

Podle představ vlády by zastropování výdajů na prezidentskou kampaň mohlo být řešeno buď v rámci připravovaného volebního zákoníku, nebo v rámci zákona o sdružování v politických stranách.

Předseda ČSSD Sobotka dnes ale zdůraznil, že podle něj není důvod, aby prováděcí zákon neprošel včetně sněmovnou doplněného limitu na finance v kampani. „Všechny strany prezentují, že limit podporují. Věřím, že občany nepodvedou,“ poznamenal. ČSSD dnes oznámila, že jí by se líbil patnáctimilionový strop.

Peake tvrdí, že před jednáním parlamentu o prováděcím zákonu, by se měly sejít k diskusi zástupci všech parlamentních stran. Jejich dohoda by vládě situaci usnadnila, dotčená norma je totiž zákonem volebním a k tomu, aby začala platit jej obě parlamentní komory musí schválit ve stejném znění. V Senátu má přitom momentálně většinu opozice.

O přímé volbě prezidenta také čtěte:

Návrh je v mnoha ohledech nedokonalý a nejasný, míní předseda Ústavního soudu Rychetský, který tento týden poslal ve věci dopis premiéru Petru Nečasovi (ODS) a vládní legislativní radě. Apeluje v něm na všechny ústavní instituce, aby věnovaly přípravě zákona odpovídající pozornost. Rychetskému vadí například registrace kandidátů a následný soudní přezkum volebního procesu. Podle návrhu prováděcího zákona má náležitosti voleb přezkoumávat Nejvyšší správní soud, ačkoliv podle předsedy Ústavního soudu mívá ve srovnatelných zahraničních systémech tuto kompetenci právě jím vedená instituce.

Vládou schválený návrh počítá s tím, že volba hlavy státu bude většinová a dvojkolová, tedy velmi podobná nynějším volbám do Senátu. Volebním okrskem však bude celá ČR. Případné druhé kolo, kam postoupí dva nejlepší kandidáti z kola prvního, pokud v něm žádný nedosáhne nadpoloviční většiny, by se mělo uskutečnit dva týdny po kole prvním.

Kandidátní listinu může podat nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů, anebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50.000 občany.