Vláda chce před rozhodnutím o půjčce MMF další informace, analýzy

MMF

MMF

Vláda zatím nerozhodla o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF) mající přispět ke stabilizaci eurozóny, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Kabinet si před definitivním rozhodnutím vyžádá další informace a analýzy, mimo jiné také od MMF samotného. V rámci Evropské unie povede kabinet intenzivní konzultace, dodal Nečas. O nové smlouvě, která zpřísní fiskální politiku unie, bude za ČR jednat trojice vyjednavačů, po jednom z koaličních stran.

Návrh vychází z toho, že vyjednávací týmy mají být tříčlenné vysvětlil předseda vlády s tím, že o smlouvě samozřejmě pokračují jednání také ve standardních strukturách unie. Nečas novinářům řekl, že vyjednavače ze svých stran určí on, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake.

„Bude připravena příslušná instrukce pro zástupce ČR, kteří se účastní těchto jednání,“ podotkl premiér. Tito lidé budou mít například uloženo, aby prosazovali, že závazky vyplývající z mezinárodní smlouvy o fiskální unii se vztahovaly výlučně nebo převážně na státy eurozóny.

Nečas dnes zdůrazňoval, že téma půjčky pro MMF a nové smlouvy jdoucí mimo rámec primárního práva unie jsou dvě oddělená témata, která spolu přímo nesouvisí.

Česká republika by podle dosavadních informací na pomoc eurozóně měla zablokovat pro Mezinárodní měnový fond (MMF) asi 3,5 miliardy eur, tedy 90 miliard korun, což je zhruba desetina devizových rezerv České národní banky (ČNB).

Večerního jednání vlády se účastnil i guvernér centrální banky Miroslav Singer. Ministry informoval o vztazích ČNB a měnového fondu a struktuře a stavu devizových rezerv své banky. Nepřišel naopak prezident Václav Klaus, o jehož účasti se uvažovalo.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odpoledne zdůrazňoval, že by Česko mělo jednat o podmínkách půjčky či o jejím snížení. TOP 09 se ale kloní k poskytnutí půjčky, ODS a Věci veřejné jsou spíše proti.

Také premiér dnes večer zopakoval, že pro země eurozóny je poskytnutí půjčky MMF výhodnější, neboť mají přístup k fondům Evropské centrální banky. „Země jako Česká republika musí skutečně sáhnout na své rezervy,“ připomněl.

Rozdílné názory na riziko

Předseda vlády se na tiskové konferenci ohradil proti tvrzení, že případná půjčka nebude pro ČR znamenat vysoké riziko protože půjčky MMF jsou bezpečné a rychlé vyzvednutelné. Neexistují totiž podle něj žádná pravidla, podle kterých by to tak mělo být.

Čeští analytici se přitom shodují, že případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu neznamená žádné rizika pro ekonomiku, rozpočet ani devizové rezervy ČNB. Půjčky MMF patří mezi ty vůbec nejbezpečnější.

„Nepůjčujeme Evropě, ale MMF, a ten je věřitelem skutečně poslední instance. Pokud věříme, že nám půjčku fond nesplatí, de facto věříme v jeho bankrot. A pokud MMF zbankrotuje, pak Bůh s námi. Veškeré naše rezervy nám budou k ničemu,“ řekl hlavní ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

K názoru zdůrazňujícímu vezpečnost půjčky se přidává i analytik české spořitelny Martin Lobotka: „Vadí mi jen morální důvody. Že zadlužené země situaci mnoho let neřešily,“ uvedl.