Vláda musí najít peníze na sociální služby, rozhodli poslanci

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), na schůzi Poslanecké sněmovny, která rozhodla o navýšení rozpočtu na sociální služby

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), na schůzi Poslanecké sněmovny, která rozhodla o navýšení rozpočtu na sociální služby Zdroj: ČTK

Ministerstva práce a sociálních věcí a financí musí do týdne najít dvě miliardy korun na sociální služby v krajích. Usnesla se na tom Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi, kterou svolala pětice opozičních stran ODS, TOP 09, Piráti, Starostové a lidovci. Vláda musí podle sněmovního usnesení předložit návrh dofinancování sociálních služeb do příštího pátku, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by měla navíc do úterý poslancům říct, kdy peníze do krajů pošle.

„Považuji za skutečně ostudné, že musíme vyzývat vládu k tomu, aby našla prostředky pro financování sociálních služeb, na kterých je řada našich občanů existenčně závislá,“ řekla poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Peníze míří například do pečovatelských ústavů, domovů pro seniory, azylovým domům, na pomoc ohroženým rodinám s dětmi, zdravotně znevýhodněným lidem a dalším. Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce. Původně pro letošek usilovaly o 20,4 miliardy korun, nakonec dostaly 15,1 miliardy korun.

„Sociální podpora lidem v nouzi je v České republice ve srovnání s okolními státy výrazně podfinancována,“ upozornila pražská radní Milena Johnová (Praha sobě) s tím, že hlavní město a jeho části získaly od státu jen pětinu potřebné částky. Podle opozice by stát měl peníze poslat krajům k dalšímu přerozdělení nejpozději do poloviny června, jinak počátkem září hrozí kolaps sociálních služeb. Poslanci také požadují například novelu zákona o sociálních službách, která by měla financování sociálních služeb ustálit.

Maláčová kritiku opozice odmítá, byť je podle svých slov ochotná peníze s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) najít. „Pro letošek jsem vyjednala rekordní rozpočet pro sociální služby. Na ty nejpotřebnější jde teď víc než dvojnásobek toho, co byla ochotná dát pravice,“ řekla ministryně. „Ta samá pravice, která svolala mimořádnou schůzi, aby mohla moralizovat, a tvrdit, že nemyslíme na ty nejzranitelnější. Trošku pokrytectví,“ dodala Maláčová s tím, že původně žádala na sociální služby 17,4 miliardy, Schillerová však odsouhlasila částku o dvě miliardy nižší.