Vláda nadále odmítá kvóty a trvá na dobrovolném přijímání uprchlíků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká vláda trvá na tom, aby přijímání uprchlíků v Evropské unii zůstalo na dobrovolném rozhodnutí národních států, a nesouhlasí s povinnými kvótami na rozdělování migrantů v rámci EU, které navrhuje Evropská komise. Obsahuje to rámcová pozice ČR k plánu komise na boj s nelegálním přistěhovalectvím do EU, kterou schválili ministři. Uvedl to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„My nadále máme pozici, že odmítáme povinné kvóty,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), jehož úřad rámcovou pozici připravoval. Česko se podle něj nicméně bude připravovat na všechny možné varianty příchodu uprchlíků do země.

Komise program představila před dvěma týdny v reakci na rostoucí uprchlickou krizi ve Středomoří a na Blízkém východě. Brusel v něm navrhuje finančně posílit námořní operace evropské agentury Frontex a zvážit zvýšení jejích pravomocí, radikálně zasahovat proti pašerákům lidí přes Středozemní moře či zlepšit spolupráci s tranzitními zeměmi a pomoc státům, odkud se uprchlíci do Evropy vydávají.

"Rozdělení" dalších 40 tisíc uprchíků?

Počítá ale také s rozdělováním migrantů podle stanoveného klíče do jiných zemí EU v případě, že někteří členové unie přestanou jejich příval zvládat. Kolik přesně uprchlíků by v takovém případě do Česka přišlo, není zatím jasné. Agentura Reuters v pátek napsala, že komise chce navrhnout přerozdělení 40 tisíc uprchlíků, kteří v současnosti žádají o azyl v Itálii a v Řecku. Pokud by pro Česko platila předběžně uváděná kvóta 2,98 procenta, mělo by se připravit na přijetí 1192 běženců.

Komise chce rovněž přesídlit 20 tisíc lidí ze zemí mimo EU s nárokem na mezinárodní ochranu v příštích dvou letech do členských států unie. Na ČR by jich připadlo 525.

Česko kvóty odmítá od začátku jednání

Česko většinu opatření podporuje, už od počátku ale odmítá povinné kvóty na přijímání uprchlíků. Výhrady k tomuto návrhu mají i další země střední Evropy, pobaltské republiky, Francie, Španělsko, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemsko nebo Portugalsko, uvedl minulý týden Prouza.

Česká vláda prosazuje, aby se EU zaměřila hlavně na řešení příčin migrační vlny v zemích původu a potírání pašování lidí, a trvá na tom, aby u přijímání uprchlíků zůstal zachován princip dobrovolnosti. V plánech Bruselu by Česko také rádo vidělo větší pozornost potenciální migrační hrozbě z východu z Ukrajiny a bezpečnostním rizikům spojeným s přílivem uprchlíků do Evropy.

V červnu budou jednat ministři a premiéři zemí EU

O návrzích komise budou v polovině června diskutovat ministři vnitra a spravedlnosti zemí EU a na konci června pak šéfové států a vlád členských států na summitu v Bruselu.

Podle Chovance rámcová pozice vlády obsahuje také pokračování v programu MEDEVAC, přípravy na příchod 15 rodin syrských uprchlíků z Jordánska, jejichž přijetí kabinet schválil už dříve, nebo zapojení českých specialistů a letounu do ostrahy mořské hranice EU. Ministři se podle něj rovněž dohodli na tom, že na příští zasedání vlády vnitro předloží aktualizovaný plán ČR na příchod uprchlíků. „Ten původní reagoval primárně na hrozbu příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Dneska je situace jiná,“ poznamenal Chovanec.