Vláda nám nepomáhá, chybí informace, stěžují si obce na omezení podpory pro ukrajinské uprchlíky

Úřady práce kvůli změně pravidel pomoci pro uprchlíky posilují provoz

Úřady práce kvůli změně pravidel pomoci pro uprchlíky posilují provoz Zdroj: profimedia.cz

Ve čtvrtek ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil opatření, která budou provázet změnu pravidel finanční podpory pro ukrajinské uprchlíky. Ta přitom vstupují v platnost už v sobotu. Jurečka rychlost změny obhajuje, veškeré informace se podle něj jasně a srozumitelně komunikují už tři měsíce. Obce, které se starají o větší počty uprchlíků, si ale stěžují na špatnou organizaci ze strany vlády.

Obce i neziskové organizace se obávají, že kvůli změně podpory po uprchlíky z Ukrajiny, z nichž někteří nově na státní pomoc nedosáhnou, se mnozí dostanou do potíží. Problémem je podle nich i tempo zavádění nových pravidel. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) při sněmovních interpelacích ve čtvrtek odhadl, že do problémů se může dostat pět tisíc až deset tisíc lidí. Úřady práce a krajská uprchlická centra kvůli tomu budou mít během nadcházejícího víkendu a svátků pohotovost.

Co se změní

Pro osoby z rizikovýchskupin, tedy děti a mladí do 18, let, rodiče dětí do šesti let, těhotné ženy, lidé nad 65 let, studenti českých vysokých škol do 26 let, invalidé a lidé s průkazem postižených i ti, kteří o ně pečují, se zatím nic nezmění. Pro osoby mimo rizikové skupiny vejdou v sobotu 1. července následující změny.

Nouzové ubytování bude stát hradit běžencům pouze prvních pět měsíců. Poté si ho musejí buď platit sami, nebo se přestěhovat jinam. 

Solidární příspěvek se přestane vyplácet všem, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají uprchlíky.

Do humanitární dávky se nově zahrne životní či existenční minimum i náklady na bydlení na osobu 3000 korun v evidovaném bytě či 2400 korun jinde, od výsledné částky se odečte uprchlíkův příjem.

Ministr Jurečka argumentuje, že informace o změně podpory byly dopředu dobře dostupné. „Udělali jsme i velmi podrobný informační postup na našem webu včetně kalkulačky, kde si může každý spočítat, jakou dostane podporu,“ řekl Jurečka.

S tím ale nesouhlasí dotčené obce. „Téměř všechny informace se dozvídáme z médií, občas přijde nějaký metodický pokyn, jinak vláda obcím vůbec nepomáhá,“ stěžuje si starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík (ANO). Ve městě s dvanácti tisíci obyvateli aktuálně žijí více než dva tisíce ukrajinských uprchlíků.

Podle Hurajčíka není jednoduché se na červencové změny připravit, protože město není schopné předpovědět, co o víkendu nastane. Mariánské Lázně tak pracují s několika scénáři. „Jeden z nich je, že se nemusí stát vůbec nic, ale to není příliš pravděpodobné, potom je možné, že někteří zjistí, že najednou nemají kde bydlet, a nejhorší scénář je samozřejmě ten, že o bydlení přijde v jednom okamžiku i několik set ukrajinských uprchlíků,“ uvedl Hurajčík.

Podobně situaci vnímají i menší obce Morávka s 1 222 obyvateli a 140 uprchlíky a Třebestovice s 925 obyvateli a 212 uprchlíky. Starostka obce Morávka Gabriela Daňková uvedla, že dostala od uprchlíků pouze dva dopisy s výzvou k pomoci. Podle starostky Třebestovic Jitky Váňové je komunikace a podpora nedostatečná ze všech stran. Od vzniku uprchlické krize hledala pomoc v Nymburku, pod který její obec spadá, u Středočeského kraje, ale nakonec se musela podle svých slov s pomocí uprchlíkům vypořádat sama. „Se zástupcem krizového štábu Středočeského kraje jsem jednala v tomto období pouze jednou. Až na tuto výjimku se mnou nikdy nikdo nekomunikoval a neposkytl žádnou pomoc,“ uvedla Váňová.

Stejně jako starosta Mariánských Lázní ani Váňová neví, na co se připravit. V okolí Nymburka jsou Třebestovice obcí s nejvíce ubytovanými uprchlíky v poměru k počtu obyvatel.

Pochvala vládě zní naopak z Brna. „O opatřeních v rámci Lex Ukrajina V. jsme byli průběžně informování a následně jsme poznatky předávali i zástupcům ukrajinské komunity. Na Nové radnici jsme k tomuto pořádali 7. června konferenci,“ uvedl tiskový mluvčí města Filip Poňuchálek. Od začátku ruské agrese Brno provozuje i informační web, kde jsou veškeré potřebné záležitosti a informace. 

Podle neziskové organizace Člověk v tísni se sobotní změny dotknou 37 tisíc osob. „Kromě změn týkajících se kategorie zranitelnosti, ovlivní celý proces i změny dotýkající se ubytovacích zařízení, z nichž k 30. 6. 2023 ukončuje provoz 2000 (z celkových 6500), o postupu stovek dalších není informace,“ uvedl ředitel sociálních a vzdělávacích programů organizace Jan Černý.

Otázkou je podle něj i to, jak budou ke změnám přistupovat majitelé solidárních domácností, a kolik uprchlíků bude nuceno opustit i tyto ubytovací kapacity. Člověk v tísni zaznamenal i případy, kdy se uprchlíci kvůli končící podpoře rozhodli pro návrat na Ukrajinu. „Náš odhad ale je, že se situace může dotknout deseti tisíců uprchlíků,” dodal Černý.

Stejně jako některé obce i Člověk v tísni kritizuje dostupnost informací. Situace podle organizace není přehledná a informace pro uprchlíky i obyvatele jsou matoucí. Mnoho praktických postupů se podle Černého mění na poslední chvíli, přičemž se najednou mění více pravidel.